fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Калабић: Покушај нарушавања историјске истине

Историограф Радован Калабић рекао је Срни да измјене Кривичног закона, које је утврдио Савјет министара БиХ, представљају још један покушај нарушавања историјске истине и неприхватљив покушај озакоњења даљег деценијског клеветања српског народа.

Фото: Википедија
Фото: Википедија

„Српски народ би, при томе, имао и законске санкције“, истакао је Калабић.

Он је оцијенио да се та тема „спустила“ на ниво Савјета министата БиХ, пошто на свјетском нивоу у Савјету безбједности УН, због руског вета, није прошла британска резолуција о геноциду која би за собом повукла и забрану негирања наводног геноцида на тлу БиХ.

„Ја могу још само да се запитам – да ли у том Савету /министара БиХ/ има уопште Срба“, рекао је Калабић.

Он је навео да се против српског народа деценијама води рат, који је изашао из војне форме и наставио се у другим облицима.

„Ово је наставак рата против Срба само другим средствима, односно неприхватљивим законским средствима“, рекао је Калабић.

Он је истакао да у овом случају дневна политика предњачи у цијелој причи и да је то „један потпуно неприхватљив закон са становишта историјске истине“.

„Са становишта историјске истине неприхватљив је било који закон који ограничава, изобличује и фалсификује. Јасни су мотиви, а то је да се озакони нешто што у историјској науци уопште није потврђено“, нагласио је Калабић.

Он је оцијенио да се у Сребреници догодио масовни злочин, али није направљен геноцид и да ту треба правити велику разлику.

„Неко ко би донио закон у БиХ да се као кривично дело третира свако негирање геноцида, онда је то још један велики притисак на Србе који већ траје деценијама“, рекао је Калабић.

Он је рекао да му није познато да је нека судска пресуда постала историјска чињеница, подсјетивши да у неким европским законима постоји негирање холокауста.

„Неприхватљиво је поредити холокауст са оним што се дешавало на простору бивше Југославије, у једног верском и грађанском рату. То је изван ума. То је грађански и верски рат, а не истребљење. Холокауст је покушај истребљена целог јеврејског народа. То су небо и земља“, рекао је Калабић.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: