Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Kako Vučić priča o Hrvatima, niko u Hrvatskoj nikad nije o Srbima“

„Hrvatska više neće trpeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve sprovode vlasti Srbije i uvešće protivmere zbog progona hrvatskih branitelja“, izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je danas objavio sarajevski „Dnevni avaz“.

Ja nisam čuo takav rečnik kod Hrvata: Miro Kovač Foto: Reuters
Ja nisam čuo takav rečnik kod Hrvata:
Miro Kovač  Foto: Reuters

Kovač je rekao da je poslednji istup premijera Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojem je Hrvatsku optužio za rehabilitaciju ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa, što govori o kontinuitetu politike Beograda, prenela je agencija Hina.

Hrvatski ministar je podsetio da je „Vučić i 4. avgusta u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih delova hrvatskih teritorija nazvao ‘zločinačkim konačnim rešenjem“.

– Pri tom je koristio izraze poput „vađenja srpskih očiju“ i „sečenja srpskih ušiju i noseva“ –  navodi Kovač.

– Kakav je to rečnik? – postavio je pitanje Kovač, dodajući da to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusedske saradnje.

On je istakao da nikad niko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

– Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje – naveo je šef hrvatske diplomatije.

Srbija – nikad u EU

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da Srbija „nikad neće ući u EU“, Kovač je naveo da se to odnosilo na Srbiju koja sprovodi sadašnju politiku.

– Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protivmere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpeti – izjavio je Kovač.

Hoćemo da vam budemo dobri susedi

Potvrdio je da Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsustvu.

– U tome nema ničega spornog ako želimo da gradimo dobrosusedske odnose – izjavio je Kovač potvrđujući da Hrvatska želi da sa Srbijom ima dobrosusedske i partnerske odnose ali pretpostavka za to ostaje rešavanje bilateralnih pitanja.

– Ustrajaćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora da ispuni sve kriterijume. Bićemo strogi i pošteni. Popuštanja neće biti – poručio je Kovač.

Uslov i za BiH

Za razliku od onih sa Srbijom, odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Evrope su dobri uz želje za nastavak izgradnje njihove evropske perspektive, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, za koju je važnije da što pre dobije status kandidata za članstvo u EU.

– To uključuje da BiH mora da opstane kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni – kazao je Kovač.

(Tanjug)

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Provokacije iz Hrvatske: Kovač: Vučić je sprovodi politiku …

Besprimerena hrvatska drskost | Jadovno 1941.

Diplomatski gaf Mire Kovača u Izraelu | Jadovno 1941.

Linta: Licemjerna izjava hrvatskog ministra Mire Kovača o …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: