Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Kako Vučić priča o Hrvatima, niko u Hrvatskoj nikad nije o Srbima”

Datum objave: ponedeljak, 22 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

“Hrvatska više neće trpeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve sprovode vlasti Srbije i uvešće protivmere zbog progona hrvatskih branitelja”, izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je danas objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Ja nisam čuo takav rečnik kod Hrvata: Miro Kovač Foto: Reuters
Ja nisam čuo takav rečnik kod Hrvata:
Miro Kovač  Foto: Reuters

Kovač je rekao da je poslednji istup premijera Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojem je Hrvatsku optužio za rehabilitaciju ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa, što govori o kontinuitetu politike Beograda, prenela je agencija Hina.

Hrvatski ministar je podsetio da je “Vučić i 4. avgusta u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih delova hrvatskih teritorija nazvao ‘zločinačkim konačnim rešenjem”.

– Pri tom je koristio izraze poput “vađenja srpskih očiju” i “sečenja srpskih ušiju i noseva” –  navodi Kovač.

– Kakav je to rečnik? – postavio je pitanje Kovač, dodajući da to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusedske saradnje.

On je istakao da nikad niko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

– Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje – naveo je šef hrvatske diplomatije.

Srbija – nikad u EU

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da Srbija “nikad neće ući u EU”, Kovač je naveo da se to odnosilo na Srbiju koja sprovodi sadašnju politiku.

– Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protivmere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpeti – izjavio je Kovač.

Hoćemo da vam budemo dobri susedi

Potvrdio je da Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsustvu.

– U tome nema ničega spornog ako želimo da gradimo dobrosusedske odnose – izjavio je Kovač potvrđujući da Hrvatska želi da sa Srbijom ima dobrosusedske i partnerske odnose ali pretpostavka za to ostaje rešavanje bilateralnih pitanja.

– Ustrajaćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora da ispuni sve kriterijume. Bićemo strogi i pošteni. Popuštanja neće biti – poručio je Kovač.

Uslov i za BiH

Za razliku od onih sa Srbijom, odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Evrope su dobri uz želje za nastavak izgradnje njihove evropske perspektive, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, za koju je važnije da što pre dobije status kandidata za članstvo u EU.

– To uključuje da BiH mora da opstane kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni – kazao je Kovač.

(Tanjug)

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Provokacije iz Hrvatske: Kovač: Vučić je sprovodi politiku …

Besprimerena hrvatska drskost | Jadovno 1941.

Diplomatski gaf Mire Kovača u Izraelu | Jadovno 1941.

Linta: Licemjerna izjava hrvatskog ministra Mire Kovača o …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top