Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kako su 1941. godine skončali Srbi iz Dervente : Nad ustaškim zločinima zanijemio i njemački general Glez fon Horstenau

Datum objave: utorak, 6 oktobra, 2020
Veličina slova: A- A+

O aktuelnoj temi koja se širi po društvenim mrežama o zločinima ustaška u opštini Derventa pisao je čak i nemački izaslanik u Zagrebu, inače poznati srbomrzac, general Glez fon Horstenau, zgražavajući se i sam nad surovošću ustaškog režima.

Naime, u avgustu 1941. g. ustaše su pohapsile sve starije Srbe od sedamnaest godina iz Dervente (do tada Lužani Bosanski), zajedno sa Srbima iz sela Barice, Kostreš i Novi Lužani i odveli ih u logor u Slavonsku Požegu, koji je formiran sporazumom između NDH i Nemačke 4. juna 1941, radi preseljenja izvesnog broja Slovenaca u Srbiju i tzv. ,,odstranjenju “ Srba iz NDH. Taj logor je imao  imao status i kategoriju useljeničko – iseljeničkog, iako je u njemu skončao veliki broj pripadnika srpskog naroda.  U njemu se u tom momentu nalazio i izvestan broj Srba sa područja Broda.

Za vreme čistke Dervente od Srba drastično je oštećena pravoslavna crkva u Lužanima Bosanskim (sada Derventa), ubijen je u svom stanu sveštenik Miloš Petrović (14. jun 1941), uništene su matične knjige i svi bogoslužbeni predmeti, kao i crkvena arhiva. Još gore je uradila hrvatska vojska u maju 1992 godine, kada je navedenu crkvu srušila.

Evo šta je o tim tragičnim događajima u svom dnevniku zapisao pomenuti Glez fon Horstenau, ne verujući ni sam u surovost ustaškog režima, koja se dešava pred njegovim očima:

,, Kod Slavonske Požege se nalazi jedan koncentracioni logor.

Upravnik logora je bivši katolički sveštenik (toliko o nevinosti Stepinca, prim. aut. ) a sada čuveni ustaša Klajić…..došlo je naređenje da dnevno mora biti ubijeno po dvadeset zarobljenika. Tokom jednog uobičajenog mučenja ( možemo li zamisliti kakvog, prim. aut. ) jedan zarobljenik je pokušao da otme pušku od svog mučitelja.

Kada je ovo dojavljeno komandantu logora Klajiću, on je naredio da se svi logoraši pobiju vatrom iz mitraljeza sa dum – dum mecima.

Čitav sat je trajala paljba sa ulaznih vrata u unutrašnjost barake. Zidovi su bili krvlju pošpricani a sa njih su visili komadi mesa i prosutih mozgova, dok su podovi bili prekriveni leševima “.

Strašna slika, koja se skoro ne može ni zamisliti u najcrnjim horor filmovima. Na ovaj način ustaše su u Slavonskoj Požegi, za jedan dan likvidirale, na najsvirepiji mogući način četiri stotine trideset osam ( 438 )logoraša iz Dervente i Broda.

Navedeni prizor užasa Horstenau opisao je u svom dnevniku.

Autor: Svetozar Crnogorac ( Predsednik udruženja Klub Gačana u Beogradu)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Da Srbi zaborave Drugi svetski rat

Logoraši proslavili krsnu slavu

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top