fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako komunisti falsifikuju istoriju: “Draža: Napadati komuniste u leđa…“

Draža Mihailović
Draža Mihailović

Juče mi je jedan čitalac tražio da prokomentarišem novi članak na Fejsbuk grupi “2. Svetski rat na prostoru ex YU“, pod naslovom: “Draža: Napadati komuniste u leđa…“

Naime, na ovoj FB grupi navedena je Dražina naredba svim komandantima od 7. novembra 1943. godine, koja glasi: „Ne ustručavati se od napada komunistima u leđa, čak i onda kada oni napadaju okupatorske garnizone da bi ih sprečili da dođu do oružja…“

Naredba je navedena na početku, posle ima još dosta toga, sve prema knjizi Jovana Radovanovića “Dragoljub Draža Mihailović u ogledalu istorijskih dokumenata“. Radovanović, partizan Druge proleterske brigade, pisao je dosta protiv četnika, a nešto od toga koristio sam u svojoj knjizi “Falsifikati komunističke istorije“.

Međutim, ne i ovaj primer, kao ni mnogo drugih primera, jer bi knjiga bila preobimna.

Ukratko, reč je o sledećem.

Dražina naredba od 7. novembra 1943. je opširna, a integralno prvi put je objavljena u 3. tomu knjige “General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta“, 3. tom, 2006. godine. Naredbu sam pronašao u Vojnom arhivu u Beogradu, gde se i sada nalazi, pod oznakom ČA, K-278, reg. br. 18/1.

Dakle, tamo gde komnuisti stavljaju tri tačke, u stvari je zapeta, a iza zapete piše: “…isto onako kao što su oni nas napadali u leđa dok smo napadali ustaše i Nemce. Napadajte i vi njih dok se bore sa okupatorom, jer je njihova borba lažna“.

U praksi, ovu naredbu bilo je gotovo nemoguće sprovesti, jer su komunisti po pravilu napadali četnike, dok je njihova borba protiv okupatora bile odbrambena.

Inače, neposredan povod – a bilo ih je više – za ovu Dražinu naredbu bio je napad komunista u leđa četnicima tokom najveće antiosovinske akciji na Balkanu, pre dolaska Crvene armije. Septembra i oktobra 1943, četnici su oslobodili oc Nemaca i ustaša velike delove Zapadne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Tada je Tito naredio da se četnici napadnu u leđa svim raspoloživim partizanskim jedinicama, tj. sa dva od ukupno tri mobilna korpusa, koliko su ih komunisti tada imali (2. proleterski i 3. udarni korpus, dok je 1. proleterski korpus bio u Titovom obezbeđenju). Tim napadom ofanziva četnika protiv Osovine je zaustavljena.

(Miloslav Samardžić / Pogledi)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Draža kao tragični junak | Jadovno 1941.

Susret sa istorijom: Jugoslovenska vlada tvrdila da je Draža u …

Sin sveštenika o poslednjem pričešću Đenerala Draže …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: