Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kako je Meron “oprao” zločine u “Oluji”

Datum objave: četvrtak, 16 novembra, 2017
Objavljeno u Oluja, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Može se reći da je odluka dvojice članova Žalbenog vijeća Haškog tribunala napisala novu, lažnu istoriju ratnih dešavanja u Hrvatskoj tokom devedesetih godina 20. vijeka i stavila tačku na mnogobrojne nikada istražene zločine nad Srbima.

Akcija "Oluja" (Foto: veritas.org.rs)
Akcija “Oluja” (Foto: veritas.org.rs)

Priredio: Nenad TADIĆ

Hrvatski mediji slave 16. novembar kao dan oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača iz Haga i preinačenje presude kojom su prethodno bili osuđeni na dvodecenijske robije zbog zločina nad Srbima tokom “Oluje”.

Gotovina i Markač prethodno su jednoglasnom odlukom Sudskog vijeća u Hagu osuđeni za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu”, zajedno sa državnim i vojnim vrhom, te nekadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Međutim, nakon političkog i medijskog lobiranja, Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Teodora Merona, preglasavanjem je oslobodilo hrvatske generale i tako, prema mišljenju mnogobrojnih kritičara rada ovog tribunala, “opralo” hrvatske zločine u “Oluji” i ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Tom presudom je spasena i Tuđmanova politička zaostavština, čija je politika prvom presudom okarakterisana kao zločinačka.

Nova presuda i oslobađanje hrvatskih generala izazvali su zaprepaštenje kod jednog broja haških sudija i posmatrača rada Trubunala, koji su optužili Merona da je pod pritiskom SAD /koje su pomagale “Oluju”/ učinio sve da presuda bude preinačena.

Ovom presudom, Haški tribunal je izgubio bilo kakvu vjerodostojnost, koja je bila ozbiljno načeta još od oslobađanja nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja i generala muslimanske vojske.

Gotovina je danas “ratna ikona” Hrvatske, pa se o ovom bivšem pripadniku francuske Legije stranaca, koji je komandovao akcijom “Oluja”, pišu prave bajke i snima film za najpoznatijim hrvatskim glumcima.

Gotovina je sasvim ispunio naredbu tadašnjeg vrhovnog komandanta hrvatske vojske Franje Tuđmana, koji je na sastanku najviših političkih i vojnih funkcionera Hrvatske pred početak akcije “Oluja” na Brionima izdao precizno naređenje:

“Srbima zadati takav udarac da oni praktično nestanu /iz Hrvatske/”.

Ova naredba zabilježena je i u transkriptima sastanka, a postoji i audio-zapis koji je prezentovan i u Hagu.

Nakon ove presude, sve manje je istraga o brojnim zločinima tokom “Oluje”, jer u hrvatskom društvu vlada uvjerenje da je Hag verifikovao “Oluju” i oslobodio od odgovornosti veliki broj funkcionera i boraca.

Može se reći da je odluka dvojice članova Žalbenog vijeća Haškog tribunala napisala novu, lažnu istoriju ratnih dešavanja u Hrvatskoj tokom devedesetih godina 20. vijeka i stavila tačku na mnogobrojne nikada istražene zločine nad Srbima, kao i na karakter tih unutrašnjih sukoba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Đorđe Ivković: „OLUJA“ – dve decenije američke laži …

Operacija Oluja | Hronologija: 138 500 protiv 31 000 | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top