fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Како је 2013. обележен Дан сећања на Јадовно или: Излазак Изабраног народа из Египта

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jugoslav-kiprijanovic.jpg

Док аутобус помало труцка идући Сембериjом, Коридором живота, од Бања Луке према Биjељини и даље до Београда, уз обалу Дрине, у држави коjа jе jедина српска историjска победа у последњих двадесет година, и зове се Република Српска, коjа jе уjедно бастион и сведок да jе живо српство, усудио сам се да поделим своjа размишљања, наjпре са вама коjи сте путовали на Јадовно.

Требало би да сви знамо библиjску причу о Изласку Изабраног народа из Египатског ропства о томе како jе Моjсиjе, вођен руком Божиjом, ослободио своj народ од вишевековног ропства под египатским фараонима, провевши их кроз Црвено море преко сувог дна, док се са стране, ветром потиснуто, море извило у водене стубове, док и последњи припадник Израиља ниjе прешао у Синаjску пустињу, са друге стране мора. Но, какве то везе има са првим сабирно-ликвидационим логором Јадовно-Госпић-Паг у читавоj фашистичкоj Европи с пролећа 1941. и обележавањем Дана сећања на Јадовно ове 2013, дан после Видовдана и дан пре уласка Хрватске у Европску униjу?

Веза jе у наставку приче о Моjсиjу: без обзира што су избављени из вишевековног ропства, што се отровна, горка вода у пустињи претварала у питку, слатку воду, што се поjављивала мàна сваког jутра за исхрану Израиљаца и многа друга чудеса као потврда да ће Божиjе обећање о доласку у земљу где тече мед и млеко бити испуњено, избављени народ врло брзо стаде роптати на Моjсиjа и тражити да се врати у Египат, где немаше слободу, али имаше меса и свега привидно довољно за живот, jер нису имали вере да даље базаjу по пустињи. Како Бог своjу Реч држи, а ми људи заборављамо да нашу одржимо, избављени народ луташе по Синаjскоj пустињи 40 година, док ниjе дошао до Обећане земље. У њу jе од прве генерациjе, генерациjе коjа jе роптала, коjа се клањала идолима и желела да се врати у Египат, ушло само двоjе људи: Исус Навин и Халев! Само двоjе људи доживело jе да види Обећану земљу од неколико стотина хиљада коjи су из Египта пошли! Са Исусом Навином ушла jе нова генерациjа изабраног народа, генерациjа коjа jе рођена у пустињи, коjа се не сећа наркотизуjућег укуса египатског меса и фараонове лажне бриге о свом робљу, генерациjа одрасла на Божиjем хлебу и пустињскоj роси, у оскудици и ратовању са пустињским племенима, али са чистом и непоколебљивом вером да ће Бог своjе обећање одржати и одвести их у Обећану земљу, ако буду достоjни. И били су, али jе било потребно 40 година да стаса нова генерациjа отрежњена у пустињи од египатске моралне и друштвене загађености и преварног материjалног благостања.

Данас Република Хрватска улази у Европску униjу! Честитамо! Фараон поново прима Хрвате под своjе скуте! Сан jе поново остварен! Држава настала на свенародном геноциду над своjим комшиjама, понаjвише Србима, коjа се звала Независна Држава Хрватска и те 1941. са радошћу jе ушла у тадашњу наjмоћниjу европску заjедницу народа – у Хитлеров Трећи раjх.

И ове 2013, настављаjући геноцидну традициjу своjих очева и дедова, кроз Бљесак и Олуjу, уз помоћ НАТО-фараона, бетонираjући jаме у коjе су бацали искасапљене недужне комшиjе, жене и децу, не дозвољаваjући да се после 72 године сазна пуна истина о страдању jедног народа, вешто скриваjући праве податке и места страдања српског народа, дозвољаваjући обнову споменика и спомен-плоча подигнутих пре 1991. на латиничном писму, са звездама петокракама и паролама „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, али не и нових са истинитим подацима, релативизуjући броj жртава, онемогућаваjући ексхумациjу и достоjну човека опело и сахрану, приписуjући темеље своjе државности антифашистичкоj борби, коjоj су се прикључили маjа 1945, од усташких постаjући комунистички генерали и комесари, Република Хрватска заслужила jе своjе место у еугенскоj, неофашистичкоj политичко-економскоj заjедници квази-елита – у новоj тираниjи jаких над слабима, у владавини кукавичлука над храброшћу, у иживљавању лажи над истином, у тираниjи безличних институциjа над боголиким народима, двема речима, у Европскоj униjи.

Да ништа ниjе случаjно сведочи и честитка на главноj страници феjсбук профила Европског парламента новопримљеном члану ЕУ са усташким грбом. Од свег срца честитамо! Заиста вам jе тамо и место! Некако се често понављаjу „грешке“ глобалних газда: недавно jе на мапама Гугла Србиjа приказана без Воjводине, баш на дан кад су председник Србиjе и Мађарске спроводили „историjско помирење“ у Чуругу, а да подсетимо да jе исто „грешком“ ЕУ честитала Томиславу Николићу изборну победу три сата пре затварања биралишта на Ђурђевдан 2012.

Ипак, наjвећи кривци за понижење, безнађе и оскудицу у коjоj живимо у свим земљама где има или где jе некад било много више Срба, па и у две српске државе, Србиjи и Републици Српскоj смо ми сами. Не чудим се што Томислав Николић и Ивица Дачић нису били на Јадовну, али jесу на прослави уласка Хрватске у ЕУ. Јер ко изда Косово, издаће и Јадовно! Ко изда Косово погазиће све и сваког само да се прикључи на наркотичну сису евроуниjатског фараона. Вероватно им jе и препоручено од стране главног организатора, уjедно и главног опструатора комеморациjе на Јадовну, Српског националног виjећа из Загреба, да не треба превише talasat’,ne?! Ćujte, поручуjу из СНВ-а, pa izmirimo se već jednom, prihvatimo realnost! Moramo živjet skupa! To što su nam đepovi puni hrvatskih kuna da ćutimo i ne talasamo, ne znaći da ne bum mogli dopunit’ kasicu-prasicu i iz buđeta Europske unije da pojasnimo Srbima na Kosovu i Metohiji kak’ smo postali Hrbi na cesti konaćnog pohrvaćivanja i šta, zapravo, znaći prava integracija u progresivnu uniju! Pa, ćujte, SNV zna kako!

И заиста СНВ зна како да под плаштом права мањина, некад конститутивног народа на подручjу данашње РХрватске, спречи да се припадници ЊИХОВОГ НАРОДА помоле над стратиштима, прођу Јадовничком мученичком стазом и поклоне сенима своjих дедова, стричева и уjака, браће и сестара, коjи завршише живот под усташком камом! За разлику од претходне четири године, шест аутобуса са претежно младим људима из Београда, Новог Сада и Бања Луке, коjи су уз тешку муку и напор организовали Душан Басташић, председник удружења „Јадовно 1941.” из Бања Луке и његов повереник за Србиjу, Милорад Милошевић, задржавани су укупно и по неколико сати како би закаснили на парастос и комеморациjу на Јадовну, код Шаранове jаме. Стигло се на сам краj када су метузалеми, следбеници Кумровачког идола, аплаудирали главном кривцу за распад СФРЈ и почетак крвавог грађанског рата 1991–1995, сада већ прослављеном „антифашисти“ и бившем председнику Хрватске, Стипи Месићу. Заиста тежак ударац после шеснаест и по сати пута до Јадовна! При повратку у Бања Луку, Београд и Нови Сад задржавали су се на Хрватскоj граници читавих седам минута по аутобусу.

Овим младим људима, у коjима клиjа оно здраво семе изабраног народа и коjи се прекаљуjу родивши се у пустињи понижења, лажних вредности и обмана, трпећи кроз своjе одрастање jош незацељење ране свог народа из ратова деведесетих, губитак и болести наjближих, прогонства, оскудицу, безнађе и очаj своjих родитеља, немар, равнодушности издаjе дела своjих сународника, пронашли су снаге и воље да пођу на Јадовно. Не зато што jе њихов долазак потребан жртвама, оне су одавно у Небеском наручjу Светог Саве као српски новомученици пострадали само зато што су били ПРАВОСЛАВНИ и што су били СРБИ! Долазак им jе требао да се напоjе на jедном од изворишта сабирног памћења српског народа. Долазак им jе требао да, тамо, на домак Госпића, у епицентру усташтва, врло близу Теслиног родног Смиљана, чуjу отрежњуjућу беседу Душана Басташића да су запрепашћуjући подаци Јавне установе спомен-подручjа Јасновац из марта ове 2013. године у коjима се наводи да jе у Јасеновцу убиjено више од 20.000 деце до 14 година, од чега 12.000 српске деце: „Таj монструм, коjи и данас неки у Хрватскоj називаjу такозвана НДХ-а, имала jе своj Сабор и Владу и била благословљена од католичке цркве да чини ове злочине“. Басташић позвао jе власти Хрватске да се истраже крашке jаме на Велебиту, коjих има преко тридесет, у коjима су на наjмонструозниjи начин убиjани Срби и Јевреjи током 1941. године за време Независне Државе Хрватске. Оваj злочин почињен у НДХ-а свакодневно се оспорава у данашњоj Хрватскоj када jе на наjсвирепиjи начин убиjено више од 40.000 људи, око 38000 Срба и 2000 Јевреjа. Он jе поручио да се грдно вара онаj коjи мисли да се таj период српске страдалничке историjе може избрисати и заборавити. У Хрватскоj се „лагано и тихо“ онемогућава значаjниjи одлазак делегациjе Удружења у увалу Слана, на острво Паг, гдjе су почињени стравични злочини у оквиру комплекса логора Јадовно и где jе побиjено наjмање 8000 људи, од коjих jе наjвећи броj заклан и бачен у море у Пашком каналу. Надам се да вам сад ниjе до „чувеног Пашког сира“, пошто овце пасу и то мало траве на Пагу коjа ниче из земље где jе побацан пепео мученика, побиjених људи, жена и преко 280 деце, коjе су Италиjански воjници спалили приликом затварања логора да би спречили поjаву заразних болести и вратили у те исте ископине где су их и пронашли.

Басташић jе изразио жаљење и негодовање због тога што су без разлога на хрватскоj граници била задржана два аутобуса из Бањалуке и четири из Србиjе, коjи су због тога увелико закаснили на оваj комеморативни скуп. Кад свему овоме придодамо да jе спречен долазак око 30-так Срба са Косова и Метохиjе, коjи нису успели да се на време прикључе одласку на Јадовно из Београда, jасно jе да се заветни ход омета. Од Косова, преко славне Шумадиjе и поносног српског Баната, Бачке и Срема, преко мученичке Дрине, Коридором живота, па све преко српске Бања Луке и Краjине српске и опустошене Лике, до Јадовна и Пага, сваки педаљ земље освештан jе крвљу и гробовима наше браће и наших дедова. И то су ови млади људи, коjи су пошли на Јадовно, могли да осете, иако су се задржали код Шаранове jаме свега сат времена. Нас неколико коjи смо овом приликом били на Пагу (види слике), преко пута Карлобага, у ували Слана, обећавамо да нећемо одустати и да ћемо упорно и предано радити да се кости мученика из крашких jама Велебита, масовних гробница у Доњоj Градини и многих других стратишта нашег народа, достоjно ексхумираjу, умиjу, осунчаjу, опоjу и похране у спомен-костурнице, да ова места и стравичне броjке пострадалих уђу у уџбенике и књиге, филмове и сериjе, да бисмо почели, како рече Мира Јовановић, не да се сећамо, него да памтимо.

Да памтимо да се ниjедноj наредноj генерациjи изабраног народа не би догодило да пожели да иде под палицу фараона под коjом jе чека само сигурна смрт. Зато, не будите незадовољни и не одустаjте од обилажења светих места на коjима jе страдао народ коме припадате и чиjи сте синови! Шипражjе и трње коjе ниче из разрушених цркава, манастиришта и домова по Косову и Метохиjи, Лици, Кордуну, Славониjи, Босни и Херцеговини, хук безданих jама Велебита и таласи Јадрана краj Пага, чуваjу благослове за нас и децу нашу. Будимо их достоjни!

Југослав Киприjановић

 

Извор: ДВЕРИ СРПСКЕ

Везане виjести:

На Јадовну, дан по Видовдану

ВЕЋЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Злочин у Јадовну не смиjе бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. jуна 2013.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: