Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Како изгледа обећани рај: Хрвати ушли у ЕУ, a изашли из Хрватске

„У протекле две године Хрватску је напустило 186.000 људи. Ако Србија уђе у Европску унију, биће лакше Србима да побегну из Србије и никакве друге користи за државу неће бити“, каже Иван Пернар.

Хрватска у ЕУ (Фото: Новости)
Хрватска у ЕУ (Фото: Новости)

Према писању загребачког „Јутарњег листа“, иако је Хрватска већ четири године у Европској унији, нико је не доживљава као равноправну чланицу, према њој се гледа са предрасудама, а из Европске комисије званичном Загребу наводно стижу само — шамари.

У прилог овој тврдњи лист наводи, између осталог, да је Европска комисија стала на страну Словеније када је реч о одлуци Арбитражног суда о граници, као и недавни скандал са одлуком Загреба о наглом и вишеструком повећању накнада за контролу пољопривредних производа, која је након притиска из ЕУ и земаља региона нагло повучена.

Да ли Брисел заиста на Хрватску гледа као на чланицу другог реда и шта је та земља заправо добила уласком у Унију? Иван Пернар, саборски заступник „Живог зида“, за Спутњик каже да је Хрватска била преварена приликом уласка у Европску унију.

„Уверавали су нас да ћемо равноправно одлучивати за европским столом, а на крају, кад смо ушли у Унију, испало је да заправо ми не одлучујемо ни о чему, односно да само Европска унија доноси некакве одлуке које ми морамо спроводити оним редоследом по којем те директиве пристижу. Ако погледамо рецимо пољопривредну производњу, она је уласком у Европску унију и укидањем царина — пропала. Укупан број становника у Хрватској је пао, а пао је и број запослених. Према подацима ОЕЦД-а, у протекле две године Хрватску је напустило 186.000 људи. Значи, ми од уласка у ЕУ имамо све негативне трендове — порези су порасли, храна није појефтинила, напротив, поскупела је као и струја, а сада нам уводе и порез на некретнине“, напомиње Пернар.

Према његовим речима, ЕУ је једна бирократска заврзлама, а хрватски политичари су само извршиоци директива које долазе и не одлучују ни о чему. Пернар сматра да треба бити објективан и сагледати шта је све Хрватској обећавано приликом пријема у ЕУ, а који су данас резултати те политике.

„Обећавали су нам и борбу против корупције, па ни од тога ништа није било. Ако просечног човека овде питате која је корист од уласка у Европску унију, рећи ће вам: једина корист није за државу, него за појединца којем је сада, рецимо, лакше да побегне из земље. Дакле, ако Србија уђе у Европску унију, биће лакше Србима да побегну из Србије и никакве друге користи за државу неће бити“, категоричан је Пернар.

Миродраг Линта, председник савеза Срба из региона, сматра да је Хрватска уласком у ЕУ добила могућност да буде члан асоцијације од 28 држава које деле заједничке вредности и где су основни принципи слободан проток идеја, људи и капитала. Међутим, како каже, понашање Хрватске у одређеним случајевима руши њен кредибилитет у Бриселу.

„Мислим да је ЕУ исправно реаговала када је реч о скандалозној одлуци Хрватске да подигне таксе на увоз пољопривредних производа из Србије, БиХ и Македоније за чак 22 пута. Ту се Европска унија показала принципијелном и послала јасну поруку Хрватској да је такво понашање неприхватљиво и да је супротно одредбама споразума о Стабилизацији и придруживању, као и основним принципима Светске трговинске организације“, каже Линта.

На питање да ли Загреб из Уније заиста добија само шамаре, Линта каже да се, нажалост, став Европске уније код увођења хрватских такси није показао и у односу Хрватске према Србима.

„Европска унија на необјашњив начин и из непознатих разлога ћути на отворену рехабилитацију усташтва, на манифестације антисрпства, на рехабилитацију злочиначке НДХ и на манифестације чији је циљ да се Хрватска врати у прошлост. Иако су темељне вредност Европске уније људска права и антифашизам, она међутим ниједном није послала оштру поруку Хрватској и није јој ставила до знања да је такво понашање једне чланице Европске уније неприхватљиво“, наводи Линта за Спутњик.

Како каже, у Хрватској се суштински ништа није променило везано за поштовање људских права и поштовање права националних заједница.

„Хрватска у пракси не поштује те европске принципе и жалосно је да Европска унија игорнише ту чињеницу. Не знам докле ће такво понашање Уније према званичном Загребу трајати, али ако ЕУ заиста жели да има кредибилитет и да афирмише своје вредности, онда у том смислу мора послати јасну поруку Хрватској и та земља се мора понашати као и остале чланице Европске уније“, категоричан је Линта.

Аутор: Сандра Черин/СПУТНИК

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: