fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kada Orao poleti

„Samo ta država je jaka, koja neguje zavete svoje prošlosti“.
Sveti C
ar Mučenik Nikolaj Drugi.

*****

Dan pre samog crnog jubileja u novijoj istoriji čovečanstva dogodio se svetli događaj, koji daje nadu za preporod i oživljavanje Rusije. Prvi ruski generalni skup Društva za razvoj ruskog istorijskog prosvetiteljstva „Dvoglavi orao“ održan je u moskovskom hotelu „Carigrad“.

Neobično je da su se prvi put posle 1917. monarhisti okupili iz cele Rusije. Konzervativci su se okupili da izrađuju taktiku i strategiju delovanja. Na sastanku je učestvovalo oko 200 ljudi. To je više od 140 delegata iz četrdeset regionalnih kancelarija „Dvoglavog orla“, kao i naučnici, javne ličnosti, predstavnici medija. Geografija – od Kaliningrada do Sahalina..

U društvu registrovano 40 područnih jedinica, ali uzimajući u obzir činjenicu da je „Dvoglavi orao“ u stvarnosti postoji manje od godinu dana, to je veliki uspeh, rezerva  za budućnost. Sa budućnošću Rusije, sa mladim generacijama  u „Dvoglavom orlu“ usmeravaju  svoju osnovnu delatnost.

„Dvoglavi orao“ nema nikakve veze sa imitatorima burnih patriotskih aktivnosti, kojih ima mnogo od trenutka raspada SSSR-a.  Stranke, pokreti i saloni elita, različiti klubovi, imitirajući lože, dosadili su tako da je vreme da padnemo  u očaj. O njima je tužno rekao mislilac Ivan Solonjevič: „Sada pokušavaju da se  izgrade bez pravoslavlja – a od veličanstvenih cigli se ispostavlja, đavo to zna: postoji nešto između Palate Sovjeta, toaleta i gomile odvratnog smeća“

U tom smislu je „Dvoglavi orao“ bez krivice  i bez ikakvih trikova . To nije nostalgija za prošlošću , ali primena onog  najboljeg u istoriji Rusije.

To je strateška projekcija za sva vremena. Nekada davno I.L. Solonjevič je napisao: „Bilo je vreme kada smo mi Rusi bili  veliki i jaki. Ovo je bilo kada su se fizička i duhovna borbena sposobnost spajali  u jedno. Kada je monarhija bila ne samo politički znak, a pravoslavlje  nije samo bilo molitva i parastos . Kad smo bili „Rusi, kao je rekao  Suvorov, a samim tim i „Bog je bio sa nama“.

Skup je organizovao  osnivač i prvi šef odbora društva general  Spoljne obaveštajne službe u penziji Leonid Rešetnjikov.  Za rukovodioca „Dvoglavog orla“ izabran je predsednik saveta direktor  grupe kompanija „Carigrad“ Konstantin Malofejev.

Na visokom skupu  bilo je mnogo dobrih i pravih reči. Mnogi od njih su simbolični. Skup „Dvoglavog orla“ blagoslovio je otac Petar (Erišalov),  namesnik  Ipatijevskog muškog manastira Svete Trojice u Kostromi.

Knez Dmitrij Šahovskoj, kao najstariji predstavnik ruskog plemstva, se  obratio skupu. Jednostavne reči ovog mirnog čoveka , punog dostojanstva,  zvučale su  u tišini.

Dmitrij Mihajlovič, profesor Instituta pravoslavne teologije Svetog Sergija u Parizu  vratio se u svoju otadžbinu  i ovde govorio o njenom oživljavanju. Pre odlaska u Moskvu, rekao je  dopisniku  Le Figaro: „Rusija, u koju su verovali naši očevi i đedovi preživela je , i nije samo u izgnanstvu, ali  i tajno u onima koji su ostali  tamo“.

U tome je sakrivena smisao, tajna nepobedivosti, preživljavanja  Rusije.

Reči  Konstantina Malofejeva, jednog od ključnih govornika  na sastanku Društva odnosile  se  se prema ideji ustavnog uvođenja monarhije u Rusiji. Za to postoje svi preduslovi u pravnom okviru – i kroz promene u Ustavu zemlje, i kroz sazivanje struktura sličnih, na primer, Ustavne skupštine .

Glavni zadatak „Dvoglavog orla“ izrazio je njegov novoizabrani šef. „Zadatak našeg društva  u okviru istorijskog prosvetiteljstva je da  podsetimo  ruse, građane  Rusije o tome kako je živela Rusija u doba monarhijeMoramo da  vratimo  znanje mladima  o toj Rusiji,  o Ruskoj imperiji „-  rekao je Konstantin Malofejev.

„Moramo da shvatimo  da pred nama stoji zadatak da se uključe i mladi  ljudi i starije generacije, ljubavlju koja gori u našem srcu prema istoriji naše Otadžbine, prema onim lepim stranicama  i  duhovnom  životu  Ruske zemlje“,-   govorio je otac  Petar (Erišalov),  namesnik  Ipatijevskog manastira Svete Trojice.

Ljubav, monarhija, sećanje na generacije, vera u Boga, toplina tradicije, molitva, Božja pomoć, povratak u Rusiju…

„Rusija je zaostajala za drugim  zemalja  pre nekoliko decenija u svom istorijskom razvoju. Do sada smo imali plodove ovog puča “ – kaže senator Anton Beljakov.

Zamenik rukovodioca „Dvuglavog orla“ Leonid Rešetnjikov je istakao da ima dosta eksperimenata. „Ispred je samo period stvaranja i ponovnog rođenja“.

Vraćamo se u istorijsku Rusiju, nudimo monarhiju, analiziramo greške , pažljivo i sa ljubavlju prema Gospodu  i sebi, stvarajući stabilan temelj za oživljenu Otadžbinu…

Autor –Jurij  Kotenok

Foto-  Jelena Rešetnjikova

http://www.segodnia.ru/content/194460

Cajt Društva „Dvoglavi  orao“ https://rusorel.info/

Prevod za sajt Srpska istorija –  Aleksandar Muravjov

Više slika možete pogledati OVDJE

Izvor: Srpska istorija

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: