Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kada Orao poleti

Datum objave: ponedeljak, 13 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

„Samo ta država je jaka, koja neguje zavete svoje prošlosti“.
Sveti C
ar Mučenik Nikolaj Drugi.

*****

Dan pre samog crnog jubileja u novijoj istoriji čovečanstva dogodio se svetli događaj, koji daje nadu za preporod i oživljavanje Rusije. Prvi ruski generalni skup Društva za razvoj ruskog istorijskog prosvetiteljstva „Dvoglavi orao“ održan je u moskovskom hotelu „Carigrad“.

Neobično je da su se prvi put posle 1917. monarhisti okupili iz cele Rusije. Konzervativci su se okupili da izrađuju taktiku i strategiju delovanja. Na sastanku je učestvovalo oko 200 ljudi. To je više od 140 delegata iz četrdeset regionalnih kancelarija „Dvoglavog orla“, kao i naučnici, javne ličnosti, predstavnici medija. Geografija – od Kaliningrada do Sahalina..

U društvu registrovano 40 područnih jedinica, ali uzimajući u obzir činjenicu da je „Dvoglavi orao“ u stvarnosti postoji manje od godinu dana, to je veliki uspeh, rezerva  za budućnost. Sa budućnošću Rusije, sa mladim generacijama  u „Dvoglavom orlu“ usmeravaju  svoju osnovnu delatnost.

„Dvoglavi orao“ nema nikakve veze sa imitatorima burnih patriotskih aktivnosti, kojih ima mnogo od trenutka raspada SSSR-a.  Stranke, pokreti i saloni elita, različiti klubovi, imitirajući lože, dosadili su tako da je vreme da padnemo  u očaj. O njima je tužno rekao mislilac Ivan Solonjevič: „Sada pokušavaju da se  izgrade bez pravoslavlja – a od veličanstvenih cigli se ispostavlja, đavo to zna: postoji nešto između Palate Sovjeta, toaleta i gomile odvratnog smeća“

U tom smislu je „Dvoglavi orao“ bez krivice  i bez ikakvih trikova . To nije nostalgija za prošlošću , ali primena onog  najboljeg u istoriji Rusije.

To je strateška projekcija za sva vremena. Nekada davno I.L. Solonjevič je napisao: „Bilo je vreme kada smo mi Rusi bili  veliki i jaki. Ovo je bilo kada su se fizička i duhovna borbena sposobnost spajali  u jedno. Kada je monarhija bila ne samo politički znak, a pravoslavlje  nije samo bilo molitva i parastos . Kad smo bili „Rusi, kao je rekao  Suvorov, a samim tim i „Bog je bio sa nama“.

Skup je organizovao  osnivač i prvi šef odbora društva general  Spoljne obaveštajne službe u penziji Leonid Rešetnjikov.  Za rukovodioca „Dvoglavog orla“ izabran je predsednik saveta direktor  grupe kompanija „Carigrad“ Konstantin Malofejev.

Na visokom skupu  bilo je mnogo dobrih i pravih reči. Mnogi od njih su simbolični. Skup „Dvoglavog orla“ blagoslovio je otac Petar (Erišalov),  namesnik  Ipatijevskog muškog manastira Svete Trojice u Kostromi.

Knez Dmitrij Šahovskoj, kao najstariji predstavnik ruskog plemstva, se  obratio skupu. Jednostavne reči ovog mirnog čoveka , punog dostojanstva,  zvučale su  u tišini.

Dmitrij Mihajlovič, profesor Instituta pravoslavne teologije Svetog Sergija u Parizu  vratio se u svoju otadžbinu  i ovde govorio o njenom oživljavanju. Pre odlaska u Moskvu, rekao je  dopisniku  Le Figaro: „Rusija, u koju su verovali naši očevi i đedovi preživela je , i nije samo u izgnanstvu, ali  i tajno u onima koji su ostali  tamo“.

U tome je sakrivena smisao, tajna nepobedivosti, preživljavanja  Rusije.

Reči  Konstantina Malofejeva, jednog od ključnih govornika  na sastanku Društva odnosile  se  se prema ideji ustavnog uvođenja monarhije u Rusiji. Za to postoje svi preduslovi u pravnom okviru – i kroz promene u Ustavu zemlje, i kroz sazivanje struktura sličnih, na primer, Ustavne skupštine .

Glavni zadatak „Dvoglavog orla“ izrazio je njegov novoizabrani šef. „Zadatak našeg društva  u okviru istorijskog prosvetiteljstva je da  podsetimo  ruse, građane  Rusije o tome kako je živela Rusija u doba monarhijeMoramo da  vratimo  znanje mladima  o toj Rusiji,  o Ruskoj imperiji „-  rekao je Konstantin Malofejev.

„Moramo da shvatimo  da pred nama stoji zadatak da se uključe i mladi  ljudi i starije generacije, ljubavlju koja gori u našem srcu prema istoriji naše Otadžbine, prema onim lepim stranicama  i  duhovnom  životu  Ruske zemlje“,-   govorio je otac  Petar (Erišalov),  namesnik  Ipatijevskog manastira Svete Trojice.

Ljubav, monarhija, sećanje na generacije, vera u Boga, toplina tradicije, molitva, Božja pomoć, povratak u Rusiju…

„Rusija je zaostajala za drugim  zemalja  pre nekoliko decenija u svom istorijskom razvoju. Do sada smo imali plodove ovog puča “ – kaže senator Anton Beljakov.

Zamenik rukovodioca „Dvuglavog orla“ Leonid Rešetnjikov je istakao da ima dosta eksperimenata. „Ispred je samo period stvaranja i ponovnog rođenja“.

Vraćamo se u istorijsku Rusiju, nudimo monarhiju, analiziramo greške , pažljivo i sa ljubavlju prema Gospodu  i sebi, stvarajući stabilan temelj za oživljenu Otadžbinu…

Autor –Jurij  Kotenok

Foto-  Jelena Rešetnjikova

http://www.segodnia.ru/content/194460

Cajt Društva „Dvoglavi  orao“ https://rusorel.info/

Prevod za sajt Srpska istorija –  Aleksandar Muravjov

Više slika možete pogledati OVDJE

Izvor: Srpska istorija


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top