Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Кад оборени опет полете

Датум објаве: недеља, 22 марта, 2015
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Ни 16 година од рата са НАТО, прича о рушењу Б-2 и Ф-117 ниjе расветљена (2): “Дух Мисуриjа” намерно пуштен на ТВ мреже, током акциjе у Ираку, 2003.

Припадници трећег дивизиона 250 ракетне бригаде 1999. године

ТРЕЋИ дивизион 250. ракетне бригаде 1999. године ратовао jе пуних 78 дана мењаjући положаjе по доњем Срему. За то време гађани су 22 пута ракетама “харм”, а наjближа jе пала на 30 метара од положаjа. Током рата мењали су положаjе 23 пута, а техника jе прешла више од 100.000 километара. Губитака у људству нису имали.

Пошто су се борбене посаде краjем маjа вратиле у касарну у Јакову, извршена jе анализа борбених учинака у коjоj jе заблежено да су 20. маjа оборили и “стелт” бомбардер Б-2. Међутим, убрзо су приметили да се “нерадо” прича о томе, нарочито после промене власти.

Потпуковник Ђорђе Аничић jе преко своjих веза у том периоду ступио у контакт са човеком коjи jе у време ратних деjстава радио у Тузли на комуникациjама и коjи jе сведочио да jе лично чуо како jе посада Б-2 20. маjа тражила дозволу за искакање, коjа им ниjе дата. Наши официри из Одељења за ваздушно осматрање и jављање у дневнику од истог датума забележили су улазак два Б-2 у реjон деjства, пред ваздушни простор СРЈ, коjи су се легитимисали као “Стуб 1” и “Стуб 2”. Долетели су из Новог Мексика и пре поготка, 35 тона бомби истоварили су по циљевима у Београду. Одлетео jе само jедан “Стуб”. Успостављањем поново добрих односа са САД наше власти постале су незаинтересоване за истеривање ове мистериjе начистац.

– Када jе у Управу АРЈ ПВО 2001. стигло писмо са четири питања адресирано од стране тек постављеног америчког воjног аташеа, да ракеташи обjасне: како су препознавали оваj авион при прелету преко СРЈ, како су их осмотрили на терену визуелни осматрачи, како су пратили и како су могли да идентификуjу таj авион, људима у 250. бригади jе све било jасно – наставља потуковник Аничић. – Био сам позван у канцелариjу команданта да се договоримо о одговорима и заузет jе став да се одговори начелно.

Ђорђе Аничић и Петар Недељковић / Фото П. Митић

* Ђорђе Аничић и Петар Недељковић / Фото П. Митић

Аничић jош вели да jе видео писмо и питања, али и да ниjе учествовао у давању одговора. Убеђен jе да су колеге “отписале” онако како то захтева Правило службе.

Сви посредни докази након 1999. осветлили су истину да jе стратешки бомбардер Б-2 заиста оборен над Србиjом и да jе погођен над Савом. Помогли су и Американци.

Наиме, авион Б-2, “Дух Мисуриjа”, поjавио се у Другоj ваздушноj кампањи на Ирак 2003. и тада jе (не)намерно сликан за глобалне ТВ мреже. За оне коjи знаjу обрасце понашања Пентагона када су у питању воjни губици, ово jе било наjбољи сигнал да су невешто покушали да прикриjу истину. Пракса америчке воjске jе да не приказуjе своjе губитке, сем ако за то нема материjалних доказа, а како наводи кустос Музеjа ваздухопловства у Београду Петар Недељковић, то ниjе jедина њихова стратегиjа у оваквим случаjевима.

СЕРТИФИКАТ 442

Како прича Аничић, он коjи jе учествовао у обарању Ф-117, као доказ да jе био актер подвига добио jе сертификат и парченце “невидљивог” означено под броjем 442. Пре њега и посаде, делове и сертификате “невидљивог” од воjног врха добиjали су чак и, тврди он – фудбалери.

– Моjе речи су речи човека коjи jе 12 година у пензиjи и имаjу за циљ само да се не заборави и да се не износе неистине о догађаjима из 1999. Ја ћу обарање Ф-117 и ове године обележити у другоj колони у коjоj су они коjи су заиста били учесници рата.

– Шокиран сам био када сам на Изложби ваздухоплова СИАД пре осам година у Братислави на стаjанци видео амерички Ф-16 са ознаком “ФС 555” на репу – прича Петар Недељковић. – Наиме, оваj авион jе оборио такође Трећи дивизион 1999, а реп тог авиона се чува у Сурчину. Пришао сам човеку код Ф-16 и питао га да ли има времена за разговор. Одговорио jе потврдно, а диjалог се водио до мог питања да ли jе оваj Ф-16 “римеjк” авиона коjи jа “чувам”. Саговорнику jе било неприjатно и прекинуо jе разговор.

Кустос из Сурчина обjашњава да се исто догодило и са “Духом Мисуриjа”. Потврђено jе да jе изгубљен, али над Пацификом у вежби, и да jе посада изгинула. Онда се поново поjавио почетком новог милениjума, када jе бесомучно сликан у другоj америчкоj офанзиви на Ирак. Према Недељковићевим наводима, током НАТО бомбардовања, у три месеца 1999. у њихове базе у Европи коjе служе за евакуациjу пилота у неприлици, стигло jе 49 извештаjа о катапултирању пилота од Мађарске, Црне Горе, Албаниjе, Грчке, с Јадранског мора…

Обарање Ноћног сокола

Наиме, оваj систем jе централизован, а податке НАТО о катапултирању у Србиjу jе донео приjатељ из Грчке. Према процедурама НАТО, по сигнализациjи да jе пилот искочио из наjближе базе се шаљу посаде да спасаваjу пилота.
– Посебно илустративан пример о прикривању губитака може да се види на аеродрому “Бигин хил”, поред Лондона где стоjи зарђао и доста оштећен авион, хероj са Фокланда, а испод коjег пише да jе завршио на дну Јадрана 1999. Оваj “Си Хариjер” jе извађен из мора и постављен у Музеj, а наравно, ниjе заведен као губитак – завршава Недељковић.

Извор: НОВОСТИ

Везане виjести:

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД АГРЕСИЈЕ НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО бомбардовања

СЈЕЋАЊЕ НА ДАН ПОЧЕТКА АГРЕСИЈЕ НАТО-а НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

КАКО САМ ОДЛОЖИО АГРЕСИЈУ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top