Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JVUO TREBINjE: Ko i zašto spriječava podizanje spomenika srpskim žrtvama?

Datum objave: četvrtak, 23 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Udruženje boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava II svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca je prije dvije godine pokrenulo inicijativu za izgradnju Spomenika borcima  Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinim žrtvama II svjetskog rata.

Radeći prema zakonskoj legislativi i ne želeći da na bilo koji način nelegalno izgradi spomenik, kao što su u zadnje vrijeme bili izgrađeni pojedini spomenici bez papira i dozvola, Udruženje je ispunilo sve zakonske uslove za podizanje Spomenika.

U skladu sa Zakonom o izgradnji spomenika i spomen obilježja dobijeni su lokacijski uslovi, sačinjen Glavni projekat sa predmjerom i predračunom radova, revizija projekta te sva ostala neophodna dokumentacija.

Odjeljenje za boračko – invalidsku zaštitu uputilo je Odluku o izgradnji spomenika 14.12.2018. godine u Skupštinsku proceduru na razmatranje i usvajanje.

A onda obrt…

Bez ikakvih argumenata Odjeljenje je 04. marta 2019. godine povuklo kompletan predmet iz procedure, a o tome nije obavjestilo Udruženje, niti je na bilo koji način ukazalo na nedostatke u dostavljenoj dokumentaciji.

Udruženje je postupajući u skladu sa zakonom nastavilo aktivnosti u angažovanju oko izgradnje spomenika, očekujući da je materijal kompletan i da je u proceduri usvajanja. Povlačenjem predmeta i neobavještavanjem Udruženja o tome opravdano su se kod svih javile sumnje u skrivene namjere da se na svaki način ospori izgradnja spomenika.

Iako su ispunjeni svi uslovi, i ne postoji nikakva formalno – pravna prepreka, očito je da u Gradu Trebinju ne postoji iskrena želja da se spomenik srpskim žrtvama izgradi.

Ovim načinom, ne poštujući srpske žrtve i njihov dignitet čini se istorijska, civilizacijska, ljudska i moralna nepravda prema svim stradalnicima kojima Udruženje posvećuje Spomenik, i kojima se sada, osim prava na život uzima i pravo na smrt. Svi oni su izbrisani iz knjiga postojanja. Izbrisani, ali sigurno ne i zaboravljeni.

Prema podacima,  koje  je Udruženje do sada prikupilo za žrtve komunističkog terora i nevinih stradalnika Drugog svjetskog rata i poslije rata, na području Trebinja ubijeno je  u vremenu od 1941-1951 oko 450. osoba Srpske nacionalnosti i to :

-civili (muškaraca i žena)  379. osoba, među kojima je i 20. svještenika Eparhije Zahumsko –Hercegovačke i Primorske i još desetak lica ubijenih od strane druge  vojske, a koje komunističke vlasti iz nepoznatih razloga nisu evidentirale. Ljudi koji nisu bili vojnici nego domaćini, pravoslavci, odani Bogu i vjeri pravoslavnoj

– Četnici vojnici poginuli u borbi  …..71. osoba.

Ubijeni civili i vojnici poslije četvrtog oktobra 1944. pa do Božića 1951. ukupno 151. osoba: „Oslobodioci“  su ove ljude oslobodili svega, na kraju i od života.

-mukarci 139. osoba, od kojih je oko 30. imalo oružje u rukama

-žene 12 osoba.

Udruženje završava pojednačni spisak za sve stradalnike sa podacima o načinu, mjestu i vremenu stradanja, kao i popis svih jama i stratišta koji će vrlo brzo biti dostupan javnosti i nadležnim institucijama na uvid i evidentiranje.

Očekujemo da Skupština Grada Trebinja na sutrašnjoj sjednici poštujući zakon, uvrsti tačku o izgranji spomenika u dnevni red i donese Odluku o izgradnji, i time otkloni sumnje u druge eventualne namjere o kojima se sve glasnije govori, a to je da se ne želi izgradnja Spomenika.

Ukoliko se ove tvrdnje obistine, onda ćemo ostati zadnji baštinici ideologije „gospodina“ Broza, a Trebinje i dalje ostati mali Kumrovec.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top