fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jurišić oslobođen otužbi

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle u maju 1992. godine, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Ilija Jurišić (Foto:n1info.com)
Ilija Jurišić (Foto:n1info.com)

Ovom odlukom poništena je prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud presudu donio na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega bi ova presuda morala da bude ukinuta, ali kako je u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud bio je obavezan da sam presudi.

Apelacioni sud je nakon ocjene i analize izvedenih dokaza zaključio da nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje je optužen, a da se takav zaključak „kao jedini mogući, ne može izvesti ni posredno, iz činjenica koje su nesporno utvrđene tokom postupka“.

Budući da je „dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine ostala na nivou sumnje“, Apelacioni sud je odlučio da donese oslobađajuću presudu, jer je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da će sumnju u pogledu dokazanosti činjenice od značaja za odluku, sud riješiti u korist okrivljenog.

Jurišić je 2013. godine drugi put bio osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe.

Odbrana se žalila na odluku, a Apelacioni sud je 2015. godine odlučio da sam izvede ključne dokaze na osnovu kojih je sada donio ovu oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SR Jugoslavije i BiH kao dežurni operativnog štaba Stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne u tom gradu 15. maja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako je tvrdilo tužilaštvo, izgovorio riječi „na vatru odgovori vatrom“, a naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića.

Muslimansko-hrvatske jedinice Teritorijalne odbrane uz pripadnike paravojne jedinice „Zelene beretke“ pucali su najprije na vozače, pa na vojnike koji nisu bili spremni za borbu i nisu imali oružje uz sebe da bi mogli da se odbrane.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, po međunarodnoj potjernici, a u oktobru 2010. godine pušten je da se brani sa slobode.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet „Tuzlanska kolona“ od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

NASTAVAK SUĐENjA JURIŠIĆU | Jadovno 1941.

NOVAKOVIĆ: 20 GODINA NEPRAVDE I NEPOSTOJANjA BiH

SPALjIVANjE VOJNIKA SLAVE KAO „DAN POBJEDE“

DAN KADA JE I KRV GORJELA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: