fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Julija Koš: Hrvatska želi da sakrije istinu o ubijanju Srba

Istaknuta zagrebačka i jevrejska intelektualka Julija Koš upozorava da se najavljenim zagrebačkim spomenikom žrtvama holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj želi sakriti istina da su, osim Jevreja i Roma, masovni zločini učinjeni nad Srbima.

Ona za “Novi list” pojašnjava da su ustaše rasne zakone i istrebljenje Jevreja i Roma preuzele iz nacističkih normi, ali da su sa svoje strane dodali – i još prije Drugog svjetskog rata najavili – etničko čišćenje Srba.

Julija Koš navodi da je o tome razgovarala i sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar-Kitarović, te da joj je rekla da bi podizanje spomenika samo za hrvatske Jevreje bila već “dovoljno podla zamisao skrivanja ustaškog etničkog čišćenja”.

Tako se, smatra ona, jedne žrtve koriste za maskiranje zločina počinjenih protiv drugih žrtava.

– Cilj podizanja ovog spomenika novcem poreskih obveznika svakome je jasan, i onima koji su ga smislili i odobravaju i nama koji ga osuđujemo: to je skrivanje i brisanje ustaškog genocidnog zločina – zaključuje Julija Koš.

Ona, kao i srpska zajednica u Hrvatskoj, ne krije nezadovoljstvo muzejskom postavkom u Spomen-području Jasenovac, koju ocjenjuje kao – revizionističku.

Julija Koš smatra da sadašnju postavku treba preurediti i podsjeća na sramotan žal autora ovakvog spomen-područja zato što je prije otvorenja izbačeno da je “među zatvorenicima bilo i kriminalaca i prostitutki”.

Ona smatra da u Hrvatskoj danas nema nekog posebnog tradicionalnog antisemitizma, već je prije riječ o antisrbizmu.

Koš je svjesna posljedica ratova devedesetih godina 20. vijeka, ali to, kako napominje, ne opravdava negiranje ustaškog zločina nad Srbima.

Biografija Julije Koš

Julija Koš je istoričar umjetnosti, arheolog i specijalizovani bibliotekar za područje jevrejstva. Od 1992. do 2011. radila je kao rukovodilac specijalne biblioteke pri Jevrejskoj opštini Zagreb, a od 2012. vodi edukaciono-informacionu biblioteku Jevrejske zajednice “Bet Izrael”.

Izvor: ATV

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: