Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Još jedna skandalozna knjiga u Hrvatskoj : Srbi počinili zločine u NDH?!

Autor Stjepan Lozo ubistva u Gospiću, Glini, Grahovu, Korenici i Gračacu naziva klevetom SPC.

Lozo negira zločine ustaša

U HRVATSKOJ se ne zaustavljaju besramni pokušaji revizije istorije! U nizu skandaloznih dela u kojima se minimiziraju srpske žrtve, a opravdava i rehabilituje ustaštvo, našla se i knjiga “Ideologija i propaganda genocida nad Hrvatima, projekat homogena Srbija 1941”, splitskog “istoričara” Stjepana Loze. On u njoj tvrdi da su tokom Drugog svetskog rata Srbi izvršili genocid nad Hrvatima!

U još jednom bezobzirnom pokušaju da se od dželata naprave žrtve, u Lozinoj knjizi može se pročitati da je potpuna izmišljotina da su Srbi u leto 1941. godine pobijeni u Gospiću, Glini, Grahovu, Korenici i Gračacu, kao i da je to sve kleveta Srpske pravoslavne crkve. U naletu agresivnog pokušaja novog pisanja istorije, pojavila se i “teza” kako su “nedužne ustaše bile žrtve srpske agresije 1941. godine”.

– Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, sa predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima – piše Lozo.

Kao primer “nastranosti i dijaboličnosti takve propagande SPC” ovaj “istoričar” uzima, kako kaže, “slučaj iz kotara Lapac, pri čemu SPC kleveće Hrvate da su istrebili Srbe, dok je istina suprotna, Srbi su gotovo potpuno istrebili Hrvate”.

– U junu 1941. počinje srpska pobuna u NDH, a u istočnoj Hercegovini masovno stradaju nedužni Hrvati – piše Lozo, i navodi da su “prvi genocidni zločin uopšte na prostoru NDH” počinili Srbi u Avtovcu. – Tako su Srbi počeli genocid nad Hrvatima uz istodobnu klevetu Hrvata za genocid nad Srbima. Sada ta propaganda izgleda sasvim prozirna, no nije bilo lako doći do ovakve rekonstrukcije i saznanja.

Stjepan Lozo sa kontroverznom knjigom

Do tih svojih saznanja “istoričar” Lozo je došao, kako kaže, nakon 15 godina istraživanja, a “dokaze” je objavio na 700 stranica skandalozne knjige. U njoj pominje i dva dokumenta, “Homogena Srbija” Stevana Moljevića i “Valerijanov memorandum” SPC, za koji tvrdi da je zvanični dokument Crkve predat nemačkim vojnim vlastima u Beogradu, a potom kao kleveta Hrvata raširen po čitavom svetu.

– Memorandum je već u prvoj verziji od 24. juna 1941. godine oklevetao Hrvate za ubijanje više od 100.000 Srba – piše “istoričar”. – Do septembra se već izlazilo s brojem od 300.000 pobijenih Srba u NDH, što je kasnije još uvećavano. Takve strašne klevete, koje nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću, ni jedan odsto, odaslane su izvan zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže širene po čitavom svetu. Takva sramotna laž ostala je nad Hrvatima do dana današnjega.

Skandalozni i bezočni pokušaji rehabilitacije ustaštva, koje je po surovosti premašivalo i nacističke zločine, nastavljaju se nizom promocija u Hrvatskoj. U Sisku će se 30. novembra održati skup koji organizuju “Hrvatski studij” i Hrvatsko katoličko sveučilište, a govoriće se o “laži da je u tom gradu postojao koncentracioni logor za decu”.

Da podsetimo, početkom oktobra bila je promocija knjige “Sluga domovine – život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, autora Vlade Vladića, u kojoj se veliča jedan od najmonstruoznijih ustaških zločinaca.

Potom je 25. oktobra, u jutarnjem programu HRT, voditeljka reklamirala film Jakova Sedlara “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918 – 2018” i knjigu i film “Mit o Jasenovcu”, koji relativizuje ustaški fašizam, umanjuje broj žrtava logora i izražava simpatije prema ustašama i NDH.

Kada je reč o Valerijanovom memorandumu, dr Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju kaže da je reč o više memoranduma koje je Sinod SPC upućivao nemačkom vojnom zapovedniku u Srbiji, najpre Šrederu a potom i Denkelmanu.

– Memorandumi su nastali na osnovu verodostojnih i pouzdanih svedočenja Srba koji nisu stradali u ustaškim zločinima, koji su izbegli i proterani iz NDH – objašnjava Koljanin. – Memorandumi su zapravo apeli nemačkim vojnim vlastima da nešto učine kako bi prestalo stradanje Srba u NDH.

GROBOVI SVEDOČE

O TOME ko je kome šta uradio u NDH, najbolje “govore” grobovi – kaže Draško Đenović, verski analitičar. – Zna se čije su majke posle Drugog svetskog rata nosile crninu do svoje smrti, zna se u kojim selima se deca nisu rađala ni po dve decenije od završetka rata. Jer, kada je reč o masovnim pogromima stanovništva, uvek neko preživi. Njih je u slučaju ustaškog genocida nad Srbima bilo mnogo, a neki su i danas, iako u poznim godinama – živi. Njihova svedočenja su zabeležena. Ovo nije istorija od pre 300 već od pre sedamdesetak godina. Niko te strašne činjenice ne može da revidira.

NATEZANjE SA MOLjEVIĆEVIM SPISOM

Lozino pozivanje na “Homogenu Srbiju” Stevana Moljevića, profesor dr Momčilo Pavlović iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu naziva “natezanjem autora”.

– Moljevićeva “Homogena Srbija” je spis u kome on beleži niz razmišljanja i razgovora o tome kako da se organizuje država posle šestoaprilskog sloma – objašnjava profesor Pavlović. – Ali, niti je Moljević značajna istorijska figura, niti je ovo njegovo delo moglo da ima velikog uticaja na ratna zbivanja i ravnogorski pokret kom je pripadao.

Autor: J. Matijević, J. Kerbler

Izvor: večernje novosti

Vezane vijesti:

Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

Moj put kroz Jasenovac

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: