fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOŠ IMA DOSTA ŽIVIH NACISTA

Efraim Zurof

Efraim Zurof

Direktor jerusalimskog Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof rekao je da 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata nacista ima mnogo manje, ali da je i dalje veliki broj onih koji su živi.“Mnogi ljudi to ne shvataju, jer ne pretpostavljaju da neko tako dugo živi. Drugim riječima, da se kojim slučajem holokaust ili Drugi svjetski rat desio 1920. godine, mi sada ne bismo razgovarali o ovoj temi“, rekao je Zurof za „Dojče vele“.

Zurof je naveo da ljudi, koje Centar danas pronalazi, nisu promijenili identitet i da je riječ o osobama koje su procijenile da ih niko neće tražiti.

„Koncept pojedinačne odgovornosti odnosi se na svakoga, tako da ovi ljudi, s jedne strane, imaju nesreću da tako dugo žive“, rekao je Zurof, najpoznatiji lovac na naciste.

On je naveo da se i danas na desetine slučajeva istražuju i da to uglavnom rade Nijemci, a da se u Austriji nije desilo nijedno slično suđenje u posljednjih 30 ili 40 godina.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj postoji politička volja da se sudi nacistima.

„Da su sadašnji kriterijumi bili primenjivani pre 40 godina, broj slučajeva pred sudom bi sigurno bio veći 40 do 60 puta. Promene su ogromne. Desile su se prekasno, ali su se ipak desile. Nemačka je zemlja u kojoj se sudi nacistima“, dodao je Zurof.

Zurof je istakao da je za njega najvažniji uspjeh da pomogne svijetu da razumije da „u holokaustu nisu bili samo Nijemci i Austrijanci protiv Jevreja, već Evropa protiv Jevreja“, prenijeli su beogradski mediji.

„Drugim rečima, svaka evropska zemlja imala je ljude koji su pomagali nacistima, a u Istočnoj Evropi, gdje sam obavio najveći dio posla, saradnja s nacistima često je podrazumijevala učešće u masovnim ubistvima“, objasnio je Zurof.

Zurof je dodao da žali zbog činjenice da je bilo nacista koji su umrli tokom potrage ili tokom suđenja, što je „veoma frustrirajuće“.

Zurof (67) je izraelski istoričar američkog porijekla, koji je kao direktor jerusalimskog Centra „Simon Vizental“ doprinio pronalaženju mnogih nacista u posljednjih trideset godina, a među njima i ustaškog zločinca Dinka Šakića u Argentini, koji je kasnije u Zagrebu osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Jasenovcu.

Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
dačić i zurof o memorijalnom centru holokausta staro sajmište

ZUROF: Mise Paveliću – jednom od najvećih masovnih ubica …

Zurof: Proglašenje Stepinca za sveca užasna greška …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: