Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Језива војска ствара се у Босни — такву пешадију Европа још није видела

Такву злоупотребу деце смо видели само у Сирији и у Ираку. Тако нешто деци раде само Ал Каида и ДАЕШ. То се у Европи не ради, поготово се то не сме медијски промовисати, каже Џевад Галијашевић.

© AP Photo/
© AP Photo/

„Шта смо ми? Аскери!“, то би могао да буде сасвим уобичајен мотивациони повик да се не ради о кампу за децу, који, између осталих, води Насер Орић, бивши командант војске БиХ. И да, аскер на турском значи — војник.

На снимку који је објављен на каналу Јутјуба, из овог кампа официјелног назива Удружење за развој физичких позитивних моралних особина „Аскери“, јасно се види да деца, углавном дечаци, пролазе физички тренинг који је веома сличан оним који се могу видети у војним или неким другим милитантним центрима. Оно што брине јесте чињеница да „тренери“ озбиљно подсећају физичком појавом на вехабисте, а још више чињеница да тај камп није једини такав у БиХ.

Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност из БиХ, каже да није непозната чињеница да иза разних „спортских клубова“ у Федералном делу БИХ обитавају разне организације која се баве милитаризацијом деце. Њему је, како је за Спутњик објаснио, подједнако страшно што се уз поменути камп „Аскер“ помиње име Насера Орића, као и чињеница да се та организација сама огласила, фактички позивајући нове чланове да им се придруже.

„Занимљиво је да они нису били у фокусу безбедносних служби све док није објављена вежба на кампу Јелен код Тешња која је на граници хрватске Општине Усор. Та општина је још синоћ издала саопштење после седнице Скупштине Општине у којем је изразила велику забринутост због тих дешавања“, каже наш саговорник.

Према ономе што смо видели, додаје наш саговорник, шта се дешава у кампу, јасно је да је у питању милитаризација деце која се обавља уз невидљиве верске подуке, у којима они говоре да припремају муслимане за будуће проблеме. Галијашевић каже да је јасно да се у камповима обављају физичке припреме које недвосмислено подсећају на предвојничку обуку, односно обуку које, како каже, нема ни у једном наставном програму.

„Нема сумње да се ради о злоупотреби деце и кораку који води ка Блиском истоку, а не Европи. Све што смо видели, чак и да заборавимо на Насера Орића, није преседан, ни изузетак. Постоје разне врсте спортских обука које се обављају чак и у просторијама Исламске заједнице БиХ, или у џамијама, а где се деца обучавају за борилачке вештине. Оно што је битно јесте да деца овог узраста не могу и не смеју бити подвргнута таквим обукама“, каже он.

Галијашевић је уверен да иза свега не стоји само Орић, већ „укупна национална и верска елита Бошњака“.

„Такве активности на свој начин подржава Исламска заједница и то јесте страшно. Они не виде проблем у милитаризацији деце и у стварању ратне психозе код њих и учења за евентуалне ратне сукобе. Такву злоупотребу деце смо видели само у Сирији и у Ираку. Тако нешто деци раде само Ал Каида и ДАЕШ. То се у Европи не ради, а поготово се то не сме медијски промовисати“, каже Галијашевић.

Недавно је немачки лист „Шпигл“ објавио текст у којем се наводи да су радикални сунити пронашли у Босни и Херцеговини ново место за деловање из позадине, уз напомену да је реч о људима који проповедају џихад и врбују борце за ДАЕШ — усред Европе. Лист даље наводи да немачки истражитељи полазе од тога да у Босни и Херцеговини постоји око 12 места у којима радикални селафисти, неометани од државних власти, окупљају своје следбенике.

Недавно је и амерички стручњак за политику Балкана и питања безбедности Гордон Бардош изјавио да сматра да ће главни изазов за обавештајне и безбедносне службе које се баве претњама ДАЕШ-а бити његова балканска мрежа. Бардош је указао да велики број страних ратника потиче из овог региона и да, према студијама, БиХ и Косово дају више џихадиста добровољаца по глави становника него било која друга земља у Европи. У тексту објављеном на сајту Америчког центра за демократију, Бардош истиче да ДАЕШ сада упућује своје следбенике да финансијске донације усмеравају преко овог региона.

„Објекти за обуку терориста у БиХ често делују под маском ’омладинских кампова‘, који су постављени у удаљеним крајевима далеко од знатижељних очију, где бивши муџахедини узимају младе људе и одводе их у локална брда и шуме на војну обуку“, навео је Бардош.

Босна и Херцеговина већ годинама одбија да састави листу џихадиста, то јест терориста на том простору, због чега је годинама блокирана у међународној заједници.

Аутор:  Бранкица Ристић

Извор: СПУТЊИК

Везане вијести:

Вехабије у Босни врше индоктринацију и војну обуку малољетника! (ВИДЕО)

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Раде својој а не нашој дјеци.Вјежбали су они и прије рата-па видјели смо какве су кукавице.Кад наиђу на себи равне до зуба наоружани бјеже.Храбри су само кад тако наоружани наиђу на старце и дјецу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: