Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

JEVREJSKI CENTAR OSUDIO VUČIĆEV GOVOR: Jedini genocid nakon Holokausta dogodio se u Srebrenici, a poređenje Oluje s Holokaustom odbijamo s negodovanjem

Datum objave: subota, 11 avgusta, 2018
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Nakon niza reakcija hrvatskih političara na skandalozan govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci, stigla je i osuda Jevrejskog informativno-obrazovnog centra Hatikva sa sjedištem u Zagrebu, na čijem čelu je Julija Koš, nekadašnja bibliotekarka Jevrejske opštine Zagreb, čija je porodica ubijena u Holokaustu.

Podsjetimo, Vučić je u subotu, uz niz optužbi na račun Hrvatske, Domovinskog rata i Oluje, izjavio i kako je “Hitler htio svijet bez Jevreja, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”. Oluju je nazvao pogromom motivisanim mržnjom prema Srbima te je rekao da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Vezano za nedavne izjave vodstva Srbije, centar Hatikva u saopštenju najoštrije osuđuje instrumentalizaciju stradavanja Anne Frank , kao simbola Holokausta, i svih drugih žrtava Holokausta, kojoj smo, kako navode, svjedočili u nedavnom istupu državnog vrha Republike Srbije.

– Ovakav i svaki sličan način zlopotrebe strahota Holokausta u cilju postizanja političkih, manipulativnihih i drugih dnevnopolitičkih probitaka, pokušaj je grubog mijenjanja istorijske istine, što je oblik negacije Holokausta. Sva stradanja civila osuđujemo, poštujemo i žalimo žrtve, ali zbog bitnih razlika u istorijsko-političkim okolnostima koje su izazvale Holokaust u odnosu na bilo koje drugo stradavanje civila u istoriji, odbijamo i osuđujemo ikakvo njihovo izjednačavanje, a posebno u svrhu dokazivanja ovih ili onih političkih stavova i teza. U okviru toga žalimo i protivimo se i povremenim istorijski i činjenično neutemeljenim izjavama koje mogu doći i iz nekoga od jevrejskih izvora, što se zatim također beskrupulozno koristi u spomenute dnevnopolitičke svrhe, navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe kako je Holokaust po svojim karakteristikama istorijski neusporediv genocid.

– Počinili su ga nacisti i njihovi pomagači u okviru namjere za organizovano istrebljenje cijelog jevrejskog naroda, na temelju rasne mržnje, što je bilo omogućeno rasnim zakonima u zemljama u kojima je u doba Drugoga svjetskog rata na vlasti bio nacizam, te njegovi satelitski i suradnički režimi. Jedini međunarodno-pravno prepoznati genocid u Europi osim Holokausta dogodio se kao posljedica agresije pred kraj 20. vijeka u ovom dijelu Europe, a to je srebrenički zločin nad bosanskim muslimanima kao bespomoćnoj civilnoj grupi. Čak ni ovaj nedvojbeni genocid, čijim se žrtvama klanjamo s trajnom tugom, ne mislimo da se može uspoređivati s Holokaustom, koji je, premda je ishod sličan, imao drukčiji cilj, temelje i dimenzije, pojašnjavaju u saopštenju.

– Tako nema i ne može biti nikakve povezanosti žrtava Holokausta sa žrtvama, ma kako tragične posljedice bile za pojedince ili grupe, što su proizašle iz vojno-redarstvene akcije koju je Republika Hrvatska provela 1995. godine, s ciljem reintegrisanja svoga do tada stranom vojnom agresijom i civilnom oružanom pobunom okupiranog teritorija. Definicija o ovoj okupaciji teritorija nezavisne zemlje i o opravdanosti akcije oslobađanja međunarodno je prihvaćena i priznata. Stoga s dubokim negodovanjem odbijamo bilo kakvo poređenje između žrtava Holokausta sa stvarnim ili proglašenim žrtvama ove vojne akcije, ma kako one objektivno mogle biti tragične, nadalje se objašnjava.

Kako navode u saopštenju, već godinama javno snažno osuđuju mlak odnos i izostanak aktivnog pozitivnog postupanja političke strukture u Hrvatskoj prema revizionističkim ispadima koji se stoga nesmetano javno iskazuju, čime se također negira Holokaust. Napominju kako je takva pojavnost uglavnom vezana uz krajnje margine hrvatskog društva i ne javlja se ni približnom težinom s hrvatskih visokih političkih platforma, kao što se dogodilo u spomenutom nedavnom istupu najvišeg vodstva Srbije. Upravo ovakvi istupi neizbježno mogu poticati i nove valove marginalnih revizionističkih pojava u Hrvatskoj.

U saopštenju zaključuju kako žele potaknuti političare da se u svojim govorima usmjere na međusobnu toleranciju i uvažavanje stavova, ali prije svega na istorijski potvrđene činjenice o daljoj i bližoj istorijskoj stvarnosti, te u skladu s time i na međunarodno potvrđene ocjene istorijskih događaja.

Izvor: Jutarnji list


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top