Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jevrejska opština osudila Trifunovića: Zločinci i žrtve ne mogu u isti koš, nisu isto Pavelić i Ivo Lola Ribar

Datum objave: utorak, 12 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Jevrejska opština Beograd uputila otvoreno pismo lideru Pokreta slobodnih građana Sergeju Trifunoviću

Foto N.Skenderija / Sergej Trifunović
Foto N.Skenderija / Sergej Trifunović

Gnusno je stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije “judenfrai državom” – stoji u otvorenom pismu Jevrejske opštine Beograd upućenom lideru PSG Sergeju Trifunoviću.

Reč je o odgovoru na Trifunovićevu izjavu, u kojoj navodi da je “potpuno nebitna stvar da li neko u kući drži sliku Draže Mihailovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića”.

U pismu Jevrejske opštine navodi se da su njeni članovi i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, ali i da oko jedne jedine stvari nema diskusije – svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt, oni su protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek:

– Obraćamo vam se u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda. Da li mislite da treba da bude “nebitno” da li je u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l’ to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li vas se tiče?

Autor: V.N.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top