fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jedno pismo srpskih ustanika upućeno komšijama muslimanima 1941. godine

 

Mere samoodbrane, koje su preduzimali Srbi u trenucima totalnog beznađa, prerastale su u surov oblik osvete po prastaroj devizi: „Oko za oko, zub za zub.”

Čuveni engleski filozof Bekon rekao je: „Osveta je neka vrsta divlje pravde.” To podrazumeva da ona uvek vodi drugoj nepravdi, ali sa osvetom se mora računati u trenucima bezumlja. Rimski pesnik Vergilije, u Enejidi, stavio je u usta svom junaku reči mnogo puta navođene: „O nek se rodi osvetnik neki iz pepela moga.” Prema zapisima očevidaca zločina, slične poruke ostavljale su žrtve ustaškog terora pre bacanja u ponore i zverskog ubijanja. Reči umirućih uvek se pretvaraju u amanet, a u ratu postale su obaveza potencijalnih žrtava koje je čekala ista sudbina.

Donosimo jedno od mnogih upozorenja srpskih seljaka koji su preko noći postajali gerilci u borbi za goli život. Trgovcu i posedniku Mustafi Ferhatbegoviću uputio je pismo 6. avgusta 1941. „vođa odmetnika”, koje glasi:

„Dragi Mustafa. Molim te lijepo umiri dolje papraćanske muslimane da ne bi išli protiv nas. Nemojte dozvoliti da se otvori vjerska borba. Ja ti garantujem da se muslimanskom svijetu neće ništa desiti. Mi nismo pošli u borbu protiv muslimanskog naroda, nego protiv ove terorističke vlasti koja ide zatim da nas potpuno istrijebi. Ti ćeš kao pošten čovjek i sam priznati da ovo nije ni pravo ni pošteno što je od nas urađeno. Nemoj sada vi da pojačavate još više tu mržnju koja bi mogla navesti i Srbe da čine docnije osvetu nad muslimanskim svijetom. Ja mislim da i ti sam vidiš da će iz ovog rata pobjednik izaći Sovjetska Rusija. Za sada ja i moji ljudi možemo održavati naše da ne čine osvetu, a ako bi bilo napada od strane vas i dalje možda se to ne bi onda moglo… Budite mirni i dobre komšije nama kao što ste prije bili, pa vam neće faliti ni dlaka sa glave. Pozdrav Džaferu i tebi, Branko.”

Preuzeto iz knjige Smilje Avramov, „Genocid u Jugoslaviji 1941-1945, 1991…, Knjiga prva, Beograd 2008.

(Srpska istorija)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Šefket ef. Kurt: Muftija koji je na Badnje veče 1942. godine …

Muftija sprečio pokolj Srba na Božić | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: