Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jedan klao Srbe, drugi srušio Jugoslaviju: Kako je Mesićev stric „upucao“ Hrista

Datum objave: subota, 27 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Zločin koji je počinio Marko Mesić treba da ostane za nauk svima i namerno se nije i neće se sanirati. Kako bi svi mogli da vide šta se radilo na ovim prostorima.

Freska Hrista Pantokratora u Dvorskoj kapeli Karađorđevića

Hitac u čelo freske Hrista Pantokratora ispalio je jedan od oficira NVOJ i blizak saradnik druga Tita, koji su tih oktobarskih dana 1944. godine zauzeli Dvorski kompleks na Dedinju.

Bio je to niko drugi do Marko Mesić, stric posljednjeg predsjednika Predsjedništva SFR Jugoslavije Stipeta Mesića.

Mesić je bio komadant 369. domobranske pukovnije koja se zajedno sa nacistima borila pod Staljingradom protiv Rusa. Tu je i zarobljen.

Dok je JVuO imala užasnu sudbinu nakon rata, za ustaše i domobrane na čijim je rukama bila srpska krv, spremljene su povlastice, što se može vidjeti i kroz Mesićev primjer.

Nakon zarobljavanja, on prelazi u novoformirani Jugoslovenski bataljon, koji je kasnije „oslobodio“ Beograd. Postaje blizak saradnik Tita, a izivljavanjem nad Srbima ne prestaje ni poslije rata – pucanjem u sred pravoslavne crkve Hristu u čelo.

Tito ga odlikuje za zasluge, ali to nije bilo jedino koje je dobio tih godina. Ranije je dobio odlikovanja od Adolfa Hitlera, Benita Musolinija i Ante Pavelića.

Nije ni slučajno što se ovaj događaj desio baš u Dvorskoj kapeli Karađorđevića. Nova vlast morala je da ostavi svoj žig i na srpsku istoriju, ponos ali i pravoslavlje.

Dvorska kapela Karađorđevića posvećena Sv. Andreju je potom služila kao ostava za metle i baštenski alat, a na brzinu je upristojena jedino pred posjetu cara Etiopije Hajla Selasija, 1953. godine. Etiopija je većinom pravoslavna država, pa su se potrudili da ne uvrijede gosta.

„Zločin koji je počinio Marko Mesić treba da ostane za nauk svima i namerno se nije i neće se sanirati. Kako bi svi mogli da vide šta se radilo na ovim prostorima“, napomenuo je prije par godina Matija Bećković.

Izvor:IN4S
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top