Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Javor: Crkva za večni pomen srpskim mučenicima

Datum objave: četvrtak, 5 maja, 2016
Veličina slova: A- A+
Javor - crkva
Foto: zlatarinfo.rs

Planina je znamenita još od doba Nemanjića, a posebno po Voždu Karađorđu, majoru Iliću, serdaru Vukotiću i njihovim junacima – istakao vladika Joanikije nakon osveštanja hrama.

U selu Ljepojevići, na Javoru, trećeg dana Vaskrsa vladika budimljanko-nikšićki i administrator mileševski Joanikije osveštao je crkvu posvećenu srpskim mučenicima. Bogomolja je ukraj javorskog puta, uz među novovaroško-ivanjičke opštine i na oko pola kilometra od Karađorđeva šanca i spomenika majoru Iliću i javorskim junacima podignutog 1907. godine.

– Javor je planina znamenita još od Nemnjića, a naročito od velikog i slavnog svesrpskog Vožda Karađorđa, koji je došao do Sjenice i Suvodola, gde su mu se pridružili Hercegovci, Moračani i Vasojevići, a mnogi posle otišli u Šumadiju. Ovo mesto je znamenito i po majoru Iliću, koji život položi sa svojim junacima, pokazujući junaštvo ništa manje od Karađorđa i podviga Stevana Sinđelića – naglasio je vladika Joanikije i dodao:

– Ovo mesto zaliveno je krvlju branitelja, oslobodilaca i ujedinitelja celog srpstva. Ove gore i visove krvlju je zalila i Crnogorska vojska pod komandom serdara Janka Vukotića, pružajući sa Srpskom vojskom otpor zajedničkom neprijatelju – Austrougarskoj monarhiji.Naši sveti mučenici za veru, pravoslavlje i otočestvo zaslužili su da se podigne crkva za pokoj duša, za večni spomen…

Ističući da nema veće ljubavi i podviga nego ko svoj život žrtvuje i krv proliva za otadžbinu i da je njihova žrtva sabrala narod na Javoru, a Božja milost izlila se na hram, na priložnike i graditelje, na narod koji pamti i pominje svete mučenike, episkop je poručio:

– Iako je ovde blizu granica dve opštine, ovo je mesto gde nema nikakve granice. Javor i crkva nas ovde objedinjuju. Iako je mala crkva, ona je saborna crkva novosrpskih mučenika.

Po studeni, magli, kiši i snegu okupio se zavidan broj građana Starog Vlaha i okoline, uz prisustvo dr Marka Nikolića, pomoćnika direktora Uprave za vere Srbije, Dimitrija Paunovića, načelnika Zlatiborskog okruga i Milomira Zorića, predsednika opštine Ivanjica.

Sveštenik Radmilo Janjić istakao je da se do sada nije davalo dovoljno prostora Javoru i mučenicima. Ova planina je jedna od retkih na kojoj je podignut hram, čime je ispravljena nepravda koja je činjena srpskim vojnicima, upokojenim,a nikad mrtvim od Kosova do današnjih dana. Podsetio je i da je srpska zemlja sva u ožiljcima i modricama od srpskih žrtava, a da Srbi još nisu napisali svoju čitulju…

ZAHVALNOST I GRAMATE

Podsećajući da je gradnju spomen-crkve započeo vladika Filaret, a da se završava uz pomoć Vlade Srbije, vladika Joanikije je gramatu Mileševske eparhije dodelio Mileti Radojeviću, direktoru Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama i Mihailu Bojanoviću iz ivanjičkog sela Kušići, koji je darovao zemljište za hram.

Izvor: ISKRA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top