Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Javor: Crkva za večni pomen srpskim mučenicima

Javor - crkva
Foto: zlatarinfo.rs

Planina je znamenita još od doba Nemanjića, a posebno po Voždu Karađorđu, majoru Iliću, serdaru Vukotiću i njihovim junacima – istakao vladika Joanikije nakon osveštanja hrama.

U selu Ljepojevići, na Javoru, trećeg dana Vaskrsa vladika budimljanko-nikšićki i administrator mileševski Joanikije osveštao je crkvu posvećenu srpskim mučenicima. Bogomolja je ukraj javorskog puta, uz među novovaroško-ivanjičke opštine i na oko pola kilometra od Karađorđeva šanca i spomenika majoru Iliću i javorskim junacima podignutog 1907. godine.

– Javor je planina znamenita još od Nemnjića, a naročito od velikog i slavnog svesrpskog Vožda Karađorđa, koji je došao do Sjenice i Suvodola, gde su mu se pridružili Hercegovci, Moračani i Vasojevići, a mnogi posle otišli u Šumadiju. Ovo mesto je znamenito i po majoru Iliću, koji život položi sa svojim junacima, pokazujući junaštvo ništa manje od Karađorđa i podviga Stevana Sinđelića – naglasio je vladika Joanikije i dodao:

– Ovo mesto zaliveno je krvlju branitelja, oslobodilaca i ujedinitelja celog srpstva. Ove gore i visove krvlju je zalila i Crnogorska vojska pod komandom serdara Janka Vukotića, pružajući sa Srpskom vojskom otpor zajedničkom neprijatelju – Austrougarskoj monarhiji.Naši sveti mučenici za veru, pravoslavlje i otočestvo zaslužili su da se podigne crkva za pokoj duša, za večni spomen…

Ističući da nema veće ljubavi i podviga nego ko svoj život žrtvuje i krv proliva za otadžbinu i da je njihova žrtva sabrala narod na Javoru, a Božja milost izlila se na hram, na priložnike i graditelje, na narod koji pamti i pominje svete mučenike, episkop je poručio:

– Iako je ovde blizu granica dve opštine, ovo je mesto gde nema nikakve granice. Javor i crkva nas ovde objedinjuju. Iako je mala crkva, ona je saborna crkva novosrpskih mučenika.

Po studeni, magli, kiši i snegu okupio se zavidan broj građana Starog Vlaha i okoline, uz prisustvo dr Marka Nikolića, pomoćnika direktora Uprave za vere Srbije, Dimitrija Paunovića, načelnika Zlatiborskog okruga i Milomira Zorića, predsednika opštine Ivanjica.

Sveštenik Radmilo Janjić istakao je da se do sada nije davalo dovoljno prostora Javoru i mučenicima. Ova planina je jedna od retkih na kojoj je podignut hram, čime je ispravljena nepravda koja je činjena srpskim vojnicima, upokojenim,a nikad mrtvim od Kosova do današnjih dana. Podsetio je i da je srpska zemlja sva u ožiljcima i modricama od srpskih žrtava, a da Srbi još nisu napisali svoju čitulju…

ZAHVALNOST I GRAMATE

Podsećajući da je gradnju spomen-crkve započeo vladika Filaret, a da se završava uz pomoć Vlade Srbije, vladika Joanikije je gramatu Mileševske eparhije dodelio Mileti Radojeviću, direktoru Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama i Mihailu Bojanoviću iz ivanjičkog sela Kušići, koji je darovao zemljište za hram.

Izvor: ISKRA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: