Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Javni čas: 8. decembar – Logor na Sajmištu

Datum objave: utorak, 4 decembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane da se u subotu, 8. decembra 2018, pridruže obeležavanju 77. godine od osnivanja logora na Sajmištu i deportacije jevrejskih i romskih žena i dece.

Foto: Centar za primenjenu istoriju

“Jevrejski logor Zemun”, poznatiji kao logor na Sajmištu, osnovan je decembra 1941. godine od strane nacističkih snaga u Beogradu u cilju definitivnog uništenja jevrejske, pa i romske populacije Beograda i okupirane Srbije. Do maja 1942. godine kroz njega će proći oko 6.400 Jevreja i 600 Roma. Dok su Romi u većini pušteni, skoro su svi Jevreji ubijeni upotrebom specijalnog gasnog kamiona. Logor će narednih godina biti namenjen interniranju srpskih civila sa teritorija Nezavisne države Hrvatske kao i pripadnika pokreta otpora.

Okupljanje je predviđeno za 11 časova na platou ispred zgrade “The English Book”, u ulici Staro Sajmište 29. Odatle ćemo poći u obilazak lokacije gde se nalazio logor.

Ovaj javni čas vodiće istoričar Milovan Pisarri, direktor Centra za primenjenu istoriju.

Javno vođenje je besplatno i nisu potrebne prethodne prijave.

Izvor: Centar za primenjenu istoriju

Vezane vijesti:

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

Vesić: Staro sajmište biće centar za proučavanje Holokausta …

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top