fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Janja- Ne žele ulice nazvane po srpskim ličnostima i piscima (VIDEO)

http://blminter.net/igor/jadovno-final/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Slika_3_b.jpgVećinom glasova vladajuće koalicije Skupština grada Bijeljina podržala je prijedlog nadležne gradske komisije da 13 ulica u Janji dobije nove nazive.

Većinom glasova vladajuće koalicije Skupština grada Bijeljina podržala je prijedlog nadležne gradske komisije da 13 ulica u Janji dobije nove nazive.

U Janji promijenili nazive ulica

U Janji promijenili nazive ulicaFoto: RTRS

Tako će u Bijeljini doći samo do korekcije naziva, dok u Janji, mjestu sa većinski bošnjačkim stanovništvom ulice dobijaju nove nazive.

Odbornici SNSD-a nisu podržali ovaj prijedlog. Lokalna vlast je, kažu, čekala da prođu izbori, pa onda odlučila da izbriše nazive ulice imenovane po srpskim istorijskim ličnostima.

Istorijske ličnosti Marka Kraljevića, kneza Miloša, Karađorđa i Njegoša, ali i svjetske književnike Miloša Crnjanskog i oca srpske pismenosti Vuka Karadžića zamijeniće nazivi Šor, Vlagija, Šarampov. Predsjednik skupštine Grada, Dragan Đurđević, kaže da su nazivi promijenjeni na zahtjev Bošnjaka, mještana Janje, ali i članova nadležne gradske komisije i da je to stvar kompromisa, jer su nazivi u gradu ostali nepromijenjeni.

Prema Đurđevićevim riječima, radi se o 13 ulica, dok se nazivi ulice u gradu, kao i naziv osnovnih i srednje škole i javnih ustanova neće mijenjati . Napomenuo je i da je Bijeljina možda jedna od rijetkih gradova u Srpskoj koja ima i trg Đenerala Draže Mihajlovića i ulicu Patrijarha Pavla.

Klub odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini bio je protiv izmjena naziva. Smatraju da se time briše sve što je srpsko.

– Sve što ima veze sa srpstvom, tradicijom, istorijom, sve se to mijenja. Mi nemamo ništa protiv da se nove ulice koje se izgrade dobiju ove nazive koje su oni predložili, ali zašto se čekalo osam godina, mi smo to i 2012. govorili, međutim, čekalo se da prođu izbori – rekao je Ivan Burić, šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljine.

Istovremeno, u izbjegličkom naselju Nova Janja, gdje žive Srbi, umjesto naziva, ulice su numerisane od 1 do 19.

Mještani Janje, većinom bošnjačke nacionalnosti, odobravaju promjene naziva ulica.

U gradskoj boračkoj organizaciji bez komentara na ove promjene, ali su poručili da od predsjednika BORS-a očekuju da pokrene inicijativu da pojedine ulice u Srpskoj dobiju nazive po odlikovanim poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

 

 

Izvor: RADIO TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE

 

 


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: