fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jakovina: Tri komemoracije u Jasenovcu opravdane, razlog nije uklonjen

Jevreji, Srbi i antifašisti Hrvatske tri godine bojkotuju državnu komemoraciju, koja će u Jasenovcu biti održana sutra, zbog veličanja ustaštva u toj državi, posebno pokliča “za dom spremni”

Jasenovac
Foto Arhiva VN

Treću godinu za redom u Spomen parku Jasenovac se održavaju tri odvojene komemoracije žrtvama tog ustaškog koncetracionog logaora, zato što hrvatska država još nije uspela da otkloni pravi razlog tome, kaže istoričar Tvrtko Jakovina.

Jevreji, Srbi i antifašisti Hrvatske tri godine bojkotuju državnu komemoraciju, koja će u Jasenovcu biti održana sutra, zbog veličanja ustaštva u toj državi, posebno pokliča “za dom spremni”, koji je do prošle godine bio i na ploči HOS-a postavljenoj u samom Jasenovcu.

Stoga Jakovina smatra da je bojkot centralne komemoracije opravdan, jer razlog tome nije otklonjen.

„U tri godine imali smo po tri različite komemoracije, i onu četvrtu predsednice (Kolinde Grabar Kitarović), rekao je Jakovina za regionalnu televiziju N1.

Treću godinu, kaže, nisu stvoreni uslovi da se održi jedna komemoracija.

Prošle godine, podsetio je, bila je u fokusu spomen ploča HVO sa ustaškim pokličom “za dom spremni”, a ove nezadovoljstvo preporukama Saveta za suočavanje s prošlošću.

„Te preporuke su godina dana mira za predsednika vlade (Andreja Plenkovića), koji je tu vruću temu maknuo od sebe. U međuvremenu je tih 25 ljudi, od kojh je 8-9 napisalo odvojeno mišljenje i od kojih su svi osim jednog istoričari, ali u Hrvatskoj je stanje ostalo isto – i do sada ste imali ustašovanje koje se tolerisalo i antifašizam koji je bio potisnut s figom u džepu. Sve su to, uključujući i ovo što se dogodilo u Srbiji, posledice ovih nejasnih politika“, smatra Jakovina.

Upitan šta bi se dogodilo da je vlast čvršća, Jakovicna kaže da se ne bi dogodilo ništa.

Verbalno bi, kaže, Hrvatska bila čvršće u društvu najrazvijenijih država.

Osvrnuvši se na incident koji je u Beogradu izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, Jakovina da je do toga došlo jer se, objašnjava, u obema državama „svira po istom tonu“.

„A kada se tako radi, ne može se ništa promeniti“, tvrdi Jakovina i dodaje:

„Hrvatska je morala biti dosledna. Predsednica (Kitarović) je trebalo na primer da ustane i ode sa utakmice na kojoj se uzvikivalo „za dom spremni“, a ne da kaže da toga nije bilo, trebalo je odustati od ustaškog pozdrava i ukloniti (spomen) ploče. Onda ne bismo mogli doći u situaciju da nam Šešelj govori ovakve stvari.“

Jakovina je uveren i da se nikada neće saznati i stvarni broj žrtava u logoru Jasenovac, te dodao da postoje ljudi i ustanove koje se time bave, pa se može reći „da je to oko 100.000“.

Jasenovačka komemoracija održava se u znak sećanja na 22. aprila 1945. godine, dan proboja zarobljenih iz jasenovačkog logora, te kao počast stradalim i preživelim zarobljenicima tog najvećeg koncentracionog logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Jasenovac je od avgusta 1941. do aprila 1945. godine bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Broj žrtava ustaškog logora smrti u Jasenovcu verovatno nikada neće biti poznat i varira od izvora do izvora. Do sada su poznata imena 83.145 žrtava, od kojih su više od 20.000 žena, 20.101 dete do 14 godina.

Istraživači tvrde da je broj žrtava iznad 700.000, a stradalo je najviše Jevreja, Roma, Srba i lojalnih Hrvata.

VULIN: NE BIH BIO SA HRVATSKOM VLADOM U JASENOVCU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas da, došao on u Jasenovac ili ne, istina o tom logoru će ostati neupitna.

„Ne znam odakle ministrima hrvatske Vlade ideja da bih ja došao u Jasenovac u vreme kada hrvatska Vlada polaže vence u Jasenovcu“, izjavio je Vulin Tanjugu, komentarišući polemiku šefice hrvatske diplomatije i medija o tome da li će prisustvovati sutrašnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

„Došao ja ili ne, istina o Jasenovcu i jasenovačkom genocidu će ostati. I istina da se u Jasenovac vratila tabla sa oznakom „Za dom spremni“, istina o genocidu i ubistvima Srba, Jevreja i Roma će ostati, i niko zbog mog dolaska ili nedolaska neće moći da kaže da te istine nema“, izjavio je ministar Vulin.

On je ukazao da na taj dan, kada to čini hrvatska Vlada, tamo neće biti ni jednog Srbina, Jevrejina, Roma, zato što sva srpska, jevrejska i romska udruženja protestuju zbog politike nekažnjenog povratka ustaštva u Hrvatsku.

„Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri“, istakao je Vulin.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvati o Jasenovcu ne znaju – ništa

Jevrejske opštine s pravom bojkotuju službenu komemoraciju

Kraus: U Hrvatskoj na djelu revizija istorije

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina …

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ biće vraćen u Jasenovac

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: