Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izložbom u Brčkom Bošnjaci i Poljaci podmeću Rusiji zločin koji je počinio Gestapo (Video)

Datum objave: sreda, 13 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Brčko – Ekspozicija prethodno bila u Sarajevu (13. aprila) i Potočarima (15. maja 2018.). Njome se tvrdi da je SSSR u toj šumi pobio 14.500 poljskih oficira i podoficira i još 7.000 civila

(Foto: http://www.carsa.rs)
(Foto: http://www.carsa.rs)

Poljski ambasador u Sarajevu Andžej Kravčuk iskoristio je priliku da ustvrdi da je i Bosna i Hercegovina doživela u proteklom ratu genocid, pa da je zato izložba „zajednički krik s porukom – da se slične stvari ne dogode više nikad i nikome“

Ali, juna 2012. je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura okončao sudski proces „Janovec i drugi protiv Rusije“. Tužbu su podneli rođaci ubijenih Poljaka u Katinskoj šumi 2007. i 2009. godine. Tužitelji su bili opijeni

propagandom, poput ove koja nudi izložba u Brčkom, da je njihove rođake pobio Sovjetski Savez i tražili su od Rusije dve milijarde dolara odštete. Međutim, presuda je glasila: „Rusija nije kriva za masovno streljanje poljskih oficira u Katinskoj šumi“

Prvu informaciju o „sovjetskom zločinu u Katinskoj šumi“ proširio je Gebels 1943. godine, želeći da razbije antihitlerovsku koaliciju. On je izneo podatak o 10.000 ubijenih, ubrzo su poljska i zapadna propaganda cifru povećale na 14.542, zatim na 21.857, a na sarajevskoj izložbi se pominjala i cifra od 26.000

Međunarodna komisija patologa koja je istraživala zločin u Katinskoj šumi našla je ostatke 1.803 ubijena

Postoji još jedan argument u prilog SSSR. Među zarobljenim Poljacima bila su i dva mlada oficira Armije Krajove, Vojceh Jaruzelski i Menahem Begin, koji su preživeli ovaj događaj, kasnije postali lideri – jedan Poljske, drugi (premijer) Izraela. Na pitanje – ko je pobio poljske oficire – obojica su odgovorila: Gestapo. Begin, koji je bio rusofob i sovjetofob, bukvalno nikada nije optužio SSSR za ubistva poljskih oficira, već Nemce (Gestapo)

VLADA Brčko distrikta, odeljenje za javni registar – Služba za arhiv, Arhiv Federacije BiH, a povodom Međunarodnog dana arhiva Organizuje izložbu poljskog državnog arhiva „Zločin u Katinskoj šumi“.

Izložba će biti otvorena 12. juna (na Dan Ruske Federacije) u 19:00 ČASOVA u Umetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH.

Ovo je treća izložba, a prve dve su održane u Sarajevu 13. aprila i Potočarima 15. maja 2018. godine.

O izložbi u Sarajevi portal klix.ba je izvestio u članku nasloviši ga „Izložba o ruskom zločinu nad 20.000 Poljaka u Zemaljskom muzeju BiH“.

Potom sledi objašnjenje: Izložba „Zločin u Katinskoj šumi“ o jednom od najtragičnijih događaja iz novije istorije Poljske otvorena je u Sarajevu u Zemaljskom muzeju Bosne i i Hercegovine. Sastoji se od panoa s prikazima slika i dokumenata o ovom ruskom zločinu počinjenom nad više od 20.000 poljskih oficira, podoficira i druge intelektualne i državne elite nakon što je Sovjetski Savez izvršio agresiju na tu zemlju 1939. godine.

Na 15 izložbenih panoa predstavljen je tok događaja, od zarobljavanja hiljada vojnika i oficira Poljske vojske od Sovjeta, odluke sovjetskih vlasti iz 1940. godine da pobiju zarobljenike, pa do otkrivanja masovnih grobnica u području Katina (Katin) 1943. godine, ekshumacija, prikrivanja zločina od sovjetskih vlasti i konačnog otkrivanja istine tek 90-tih godina prošlog stoljeća.

Poljska se kao nacija dugo oporavlja od ovog traumatičnog gubitka inteligencije, kazao je na otvaranju izložbe aktuelni poljski ambasador u Bosni i Hercegovini Andrzej Kravcyk. On napominje da zločin u Katinskoj šumi ima razmere genocida, ali i da se o njemu ćutalo dugo, čak ni porodice pogubljenih nisu smele govoriti, da bi ga ruska strana priznala tek 1990. nakon raspada Sovjetskog Saveza. Nije ga priznala kao genocid već kao masovna ubistva, napominje Kravczyk.

Kako je i Bosna i Hercegovina doživjela u proteklom ratu genocid, poljska ambasador ističe da je izložba zajednički krik s porukom – da se slične stvari ne dogode više nikad i nikome.

Gostovanje izložbe „Zločin u Katinskoj šumu“ u Bosni i Hercegovini omogućeno je suradnjom Arhiva Federacije BiH i Državnog arhiva Poljske.

Ovo je zapravo uzvratna izložba jer je federalni arhiv upriličio 2013. izložbu u Varšavi o genocidu počinjenom na tlu Bosne i Hercegovine, u Srebrenici.

Odlukom Sejma Republike Poljske iz 2007. godine, ovaj nacionalni praznik obeležava se svakog 13. aprila i odaje počast pogubljenim oficirima poljske vojske.

„Katinski zločin je upisan u niz dramatičnih događaja iz Drugog svetskog rata kao bolno iskustvo poljskog naroda, duplo okupiranog od dva suseda. Nakon njemačke agresije na Poljsku 1. septembra 1939, nekoliko dana kasnije, 17. septembra nastupio je i udar od istočnog suseda – Sovjetskog saveza. Usled vojnih delovanja, u sovjetskom ropstvu našle su se hiljade poljskih vojnika i oficira. Za više rukovodstvo poljske vojske formirana su tri specijalna logora u Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkovu“, rekao je direktor poljskog državnog arhiva.

Direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković naglašava da je izložba u Sarajevu rezultat Memoranduma o suradnji s Državnim arhivom Poljske i dodaje podatak da je u Katinskoj šumi pogubljeno između 22.000 i 26.000 žrtava.

Odluku o zločinu u Katinskoj šumi donela je vlast Sovjetskog Saveza u martu 1940. godine. Odlučujuću ulogu imala je tajna zabeleška Lavrentija Berije upućena Staljinu, u kojoj su poljski oficiri opisani kao neprijatelji sovjetske vlasti koje treba streljati bez iznošenja optužbi, bez podizanja optužnice i istrage. Od 3. aprila zatvorenici su tajno odvoženi u šumu pored Katinia, gdje su ih službenici NKVD-a ubijali hicem u potiljak. Na taj način je tokom nekoliko dana pobijeno 14,5 hiljada oficira i podoficira Poljske vojske i policije te više od sedam hiljada drugih osoba zarobljenih na teritoriji koju su zauzeli Rusi. Pokopani su u anonimne masovne grobnice, a tragovi zločina su uklonjeni.

Nakon pogubljenja, poduzete su daljnje aktivnosti protiv članova porodica stradalih u vidu masovnih deportacija u unutrašnjost Sovjetskog Saveza. Masovne grobnice slučajno je otkrila njemačka armija koja je provodila operacije u rejonu Smolenska dvije godine kasnije, u aprilu 1943. Zvanično objavljivanje ove informacije od njemačke strane imalo je velike međunarodne posljedice. Sovjetske vlasti su od početka uporno negirale da su počinile zločin i nastojale pripisati odgovornost nemačkim snagama.

Ovako su, dakle, Poljska i Federacija BiH predstavile Izložbu o „zločinu u Katinskoj šumi“: Rusi su glavni zločinci na Istoku Evrope, a Srbi na Balkanu.

Šta je istina?

Juna 2012. godine Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura okončao je sudski proces koji je vođen pod nazivom „Janovec i drugi protiv Rusije“.

Tužbu su podneli rođaci ubijenih Poljaka u Katinskoj šumi 2007. i 2009. godine. Tužitelji su bili uvereni, opijeni propagandom poput ove koja nudi izložba u Brčkom, da je njihove rođake pobio Sovjetski Savez i tražili su od Rusije dve milijarde dolara odštete. Međutim, nisu pobedili. Presuda u zaključku glasi: „Rusija nije kriva za masovno streljanje poljskih oficira u Katinskoj šumi“!

Posle presude morali su da plate ogromne sudske troškove (koje je doduše preuzela poljska država, pa se može na osnovu ovog podatka verovati da ih je i ona podstakla na tužbu, da se ne bi diskreditovala ukoliko ne dokažu krivicu Rusa, što je i bio slučaj).

Verzija koja je, dakle, naučno utemeljena u potpunosti diskredituje poljsku propagandu „o zločinu u Katinskoj šumi“. Prvo, zločin se nije dogodio 1940. nego 1941. godine, a prvu informaciju o tome proširio je niko drugo do Gebels 1943. godine, želeći da razbije antihitlerovsku koaliciju.

Prema Gebelsovoj verziji, sovjeti su u Katinskoj šumi ubili 10 000 Poljaka, uglavnom oficira. U laž Gebelsa saveznici Sovjetskog saveza u Drugom svetskom ratu nisu poverovali, ali se priča obnavlja 90-ih godina prošlog veka, kada je Gorbačov priznao ovaj zločin (a lažna dokumenta mu je dostavio niko drugi nego glavi izdajnik i razbijač SSSR-a Aleksandar Jakovljev).

Posle toga zapadna propaganda je ubeđivala (i ubedila) javnost da su sovjeti (u propagandnim člancima, kao i u citiranom članku iz Sarajeva umesto sovjeta se piše „Rusi“) pobili Poljake u Katinskoj šumi. No, istraživanje je pokazalo sledeće.

Broj streljanih Poljaka je zvanično utvrđen od strane međunarodne komisije i iznosi 1.803 čoveka.

Ubijeni su iz većih kalibara oružja nemačke proizvodnje. Dalje, kada su Nemci 1943. dokazivali da su Poljake pobili sovjeti kao argument su izneli da su streljani nosili oficirske činove, ali sovjetski zakon „Položaj zarobljenika“ iz 1931. godine nalagao je da se oznake činova kod zarobljenika skinu. Da su ih sovjeti dakle pobili streljani ne bi imali oznake činova.

LICITIRANjE SA BROJEM UBIJENIH POLjAKA
Od 1943. godine se iznose različite brojke ubijenih Poljaka u Katinskoj šumi. Gebels je izneo podatak o 10.000 ubijenih, zatim se cifra povećala na 14.542 od poljske i zapadne propagande, zatim se brojka povećala na 21.857, a na Sarajevskoj izložbi se pominjala i cifra od 26.000.

Međunarodna komisija patologa koja je istraživala zločin u Katinskoj šumi našla je 1.803 ubijena.

Postoji još jedan argument u korist Sovjeta. Među zarobljenim Poljacima bila su i dva mlada oficira Armije Krajove, Vojceh Jaruzelski i Menahem Begin, koji su preživeli ovaj događaj – posle decenija oni su postali lideri, jedan Poljske, drugi (premijer) Izraela. Na pitanje – ko je pobio poljske oficire – obojica su odgovorila – Gestapo.

Begin, koji je bio rusofob i sovjetofob, bukvalno nikada nije optužio SSSR za ubistva poljskih oficira, već Nemce (Gestapo).

Vratimo se izložbi u Brčkom. Organizatori izložbe, kako iz Poljske, tako i iz Federacije BiH i Brčko distrikta, jednostavno ignorišu ne samo presudu Evropskog suda o oslobađanju krivice Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije za zločin u Katinskoj šumi i na sam dan države Ruske Federacije (12. jun) organizuju izložbu, koja se zaista doživljava kao gruba provokacija i izložba koja treba da izazove novi talas mržnje prema Rusima (a posledično i prema Srbima, jer je zločin u Katinskoj šumi stavljen u ravan Srebrenice).

Srpskim političarima iz Brčko distrikta ovo treba da bude izložba koja će ih ne posramiti, nego, da je pravde, primorati da podnesu ostavke. Jednostavno, nisu dostojni predstavnici srpskog naroda kada dozvoljavaju da se u sred Brčkog neopravdano blate Rusija i Rusi.

Neka ih je stid naroda. Neka ih je stid Velike i plemenite Rusije, neka ih je, na kraju, stid i Vitalija Čurkina koji je skinuo sa Srba iz BiH optužbu genocidnosti u Ujedinjenim nacijama.

Slava Rusiji!

Zoran Milošević / Fakti

Izvor: Vaseljenska TV
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top