Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izložba „USTAŠKI ZLOČIN GENOCIDA U SELU MEĐEĐA, 1941-1945. GODINE“

Datum objave: četvrtak, 19 jula, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/izlozba-dg.jpg

Izložba pod nazivom „Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine“ je samostalna izložba autora Tanje Tuleković o stradanju stanovništva sela Međeđa. Dokumenti, faksimili, fotografije, spiskovi žrtava i svjedočenja preživjelih svjedoka oživljavaju najteži period u istoriji ovog sela.

Za vrijeme tzv. Endehazije (1941-1945.) selo Međeđa dalo je 1075 žrtava: 119 boraca i 956 žrtava ustaškog zločina genocida. Potpuno je ugašeno 45 ognjišta. Samim tim bilo je najstradalnije selo bosansko-dubičkog područja.

 

Istraživanjima u periodu april-jun, 2008. godine došlo se do novih podataka o broju žrtava ustaškog zločina genocida, njih još 80, kao i još jedno opustjelo domaćinstvo. Iz razgovora sa mještanima ovog sela proizašla je kompletna slika o dešavanjima na ovom prostoru za vrijeme Endehazije. Počeci genocida leže u samom lukavstvu ustaša koji su narod ubjeđivali da će im biti bolje ako pređu na katoličanstvo. Rezultat njihove „dobronamjernosti“ je razoreno selo, „čišćenje“ srpskih prostora i oko hiljadu likvidiranih nevinih žena, djece, staraca.

Siže ove izložbe je proizašao iz knjige „Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine“ iste autorice.
Izložba je postavljena u crkvi cv. apoctola Petpa i Pavla 13. jula, kada ovo selo praznuje svetog Pavla

 

Izvor : SP Donja Gradina
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top