Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba „USTAŠKI ZLOČIN GENOCIDA U SELU MEĐEĐA, 1941-1945. GODINE“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/izlozba-dg.jpg

Izložba pod nazivom „Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine“ je samostalna izložba autora Tanje Tuleković o stradanju stanovništva sela Međeđa. Dokumenti, faksimili, fotografije, spiskovi žrtava i svjedočenja preživjelih svjedoka oživljavaju najteži period u istoriji ovog sela.

Za vrijeme tzv. Endehazije (1941-1945.) selo Međeđa dalo je 1075 žrtava: 119 boraca i 956 žrtava ustaškog zločina genocida. Potpuno je ugašeno 45 ognjišta. Samim tim bilo je najstradalnije selo bosansko-dubičkog područja.

 

Istraživanjima u periodu april-jun, 2008. godine došlo se do novih podataka o broju žrtava ustaškog zločina genocida, njih još 80, kao i još jedno opustjelo domaćinstvo. Iz razgovora sa mještanima ovog sela proizašla je kompletna slika o dešavanjima na ovom prostoru za vrijeme Endehazije. Počeci genocida leže u samom lukavstvu ustaša koji su narod ubjeđivali da će im biti bolje ako pređu na katoličanstvo. Rezultat njihove „dobronamjernosti“ je razoreno selo, „čišćenje“ srpskih prostora i oko hiljadu likvidiranih nevinih žena, djece, staraca.

Siže ove izložbe je proizašao iz knjige „Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine“ iste autorice.
Izložba je postavljena u crkvi cv. apoctola Petpa i Pavla 13. jula, kada ovo selo praznuje svetog Pavla

 

Izvor : SP Donja Gradina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: