Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izložba ratnih fotografija “Iskorjenjivanje Srba u BiH 1992-1995. godina”

Datum objave: sreda, 21 septembra, 2016
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić otvorio je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izložbu ratnih fotografija pod nazivom “Iskorjenjivanje Srba u BiH 1992-1995. godina”, autora Miloša Govedarice.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić otvorio je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izložbu ratnih fotografija pod nazivom "Iskorjenjivanje Srba u BiH 1992-1995. godina", autora Miloša Govedarice
Istočno Sarajevo – izložba ratnih
fotografija Foto: SRNA

“Večerašnja izložba pokazuje svu tragičnost proteklog rata, ali odslikava i poruku mržnje i nevjerovatne želje da se srpski narod istrijebi na najsuroviji način i uništi. Potresen sam ovim što sam vidio prvi put i želim da se zahvalim autoru Govedarici koji je ovo zabilježio, ovjekovječio i, što je najbitnije, sačuvao”, rekao je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da su mnogi građani danas, u 2016. godini, zaboravili strahote koje su se događale u periodu između 1992. i 1995. godine, te da izložba mora predstavljati konstantno upozorenje Srbima na ovim prostorima.

“Ovo je najsvježija opomena, ali nikako i jedina. Imamo slične fotografije i iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a to je samo u proteklom vijeku”, dodao je Ćosić.

Inspektor MUP-a Republike Srpske Simo Tuševljak istakao je na otvaranju izložbe da su izložene fotografije samo dio materijala kojim raspolaže MUP Republike Srpske.

“Kada danas gledam ove fotografije, sjetim se svakog trenutka. Tada sam imao 27 godina. Nismo bili svjesni tada da stvaramo istoriju. Kada smo formirali kriminalističku policiju, nismo imali svog fotografa, niti kameru, ali je sreća što smo imali Miloša Govedaricu”, rekao je Tuševljak.

On je naglasio da su u 90 odsto slučajeva žrtve ubijane hladnim oružjem -klanjem, odsjecanjem glava ili razbijanjem maljevima.

Autor izložbe Govedarica kaže da izložba ima četiri cjeline – pripreme za rat, dolazak mudžahedina, stradanje Srba, te spaljena sela i crkve i devastirana srpska groblja.

“Na pojedina mjesta gdje su nastale fotografije dolazio sam jedan sat nakon dešavanja. Nesreća srpskog naroda je da zaboravlja, zbog toga i treba ovakva izložba, da bi se žrtve spasile od zaborava”, rekao je Govedarica.

Miloš Govedarica, autor izložbe ratnih fotografija pod nazivom "Iskorjenjivanje Srba u BiH 1992-1995. godina",  koja je otvorena večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo
Miloš Govedarica, autor izložbe Foto: SRNA

Na izložbi je postavljeno oko 100 kolor fotografija, formata 30 puta 40 centimetara, što je jedan dio od oko ukupno 350 fotografija tog formata.

“Imam materijala kojeg sam otpisao u prvoj selekciji. Međutim, danas vidim da je i to materijal koji bi trebalo da ugleda svjetlo dana”, rekao je Govedarica.

Govedarica je pojedina zlodjela nad srpskim civilima koja je zabilježio kamerom uporedio sa aktuelnim zločinima “Islamske države” na Bliskom istoku.

Večerašnja izložba u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo je prva, a planirano je da bude postavljena u Vlasenici i Milićima, Bijeljini, a u planu su i dvije izložbe u Srbiji, kao i u inostranstvu.

Izvor: SRNA

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top