fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

IZLOŽBA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Izlozba_povodom_medunarodnog_dana_sjecanja_na_zrtve_holokausta-5bd722d5U Srednjoškolskom centru „Đuro Radmanović“ u Novom Gradu priređena je izložba povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Riječ je o biografijama i fotografijama žrtava holokausta i onih koji su preživjeli.

Za izložbu je upotrijebljen edukativni materijal iz Memorijalnog centra „Jad Vašem“ u Jerusalimu i iz Spomen-područja „Donja Gradina“.

Organizator izložbe, profesor srpskog jezika i književnosti Ilijan Kuzmanović rekao je da je cilj podizanje svijesti o kulturi sjećanja.

Kuzmanović je istakao da je izložba postavljena ciljano da posluži kao podsticaj za razmišljanje.

„Živimo na području koje je svega nekoliko desetina kilometara udaljeno od Jasenovca i Gradine i mislim da barem na ovom podneblju ima dosta porodica koje su imale nekog svog ko je u Drugom svjetskom ratu bio žrtva ustaša ili nacista“, kaže Kuzmanović.

Izložba je organizovana tako da je edukativni materijal postavljen na vrata svih učionica škole, a ne na jednom mjestu.

Kuzmanović je najavio da su u toku aktivnosti uspostavljanja saradnje Srednjoškolskog centra iz Novog Grada i jedne škole sa Floride.

„Riječ je o projektu koji će jednim dijelom biti baziran na istraživanje i proučavanje holokausta, a drugim dijelom na rasne segregacije u Americi“, pojasnio je Kuzmanović.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. januara.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Ne dozvoliti novi holokaust – Jadovno 1941.

DAN SJEĆANjA NA HOLOKAUST – 10. MAJ – Jadovno 1941.

održana komemoracija povodom sjećanja na žrtve holokausta

Najstrašniji film o Holokaustu – premijera posle 70 godina 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: