fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba poruka streljanih civila u Kragujevcu

Šumarice
Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata

Dragoljub Jovanović, jedini preživeli streljanja u Kragujevcu 1941, pojavio se večeras na izložbi sačuvanih pisanih poruka žrtava tog nacističkog zločina.

Izložba „Sećajte se moji mene, jer me više nema“, posvećena obeležavanju 70. godišnjice od streljanja civila u kragujevačkim Šumaricama, otvorena je danas u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Izložbu je otvorio ministar rada i socijane politike Rasim Ljajić, navodeći da su utvrđena imena 2.381 civila koja su streljani u Kragujevcu 20. i 21. oktobra 1941. godine.

Ističući da je na izložbi prikazano oko 40 sačuvanih pisanih poruka žrtava tog masovnog streljanja, Ljajić je kazao da je Kragujevac stao u „beskrajni red zločina koji su izvršeni nad civilima“.

Ove reči, istakao je Ljajić, danas imaju višedimenzionalno značenje, jer nas podesećaju i, izazivajući neizmerno poštovanje, opominju šaljući poruku svim narodima koji su u svojoj istoriji podneli velike žrtve.

Ministar je naglasio da su kragujevačke žrtve večni deo našeg ličnog i kolektivnog identiteta, velika istorijska opomena i nauk.
Na tragu poruka kragujevačkih žrtava, Vlada je donela odluku da se 21. oktobar proglasi za Dan sećanja na srpske žrtve u II svetskom ratu, koja će se uputiti Skupštini Srbije na razmatranje, rekao je Ljajić.

Ljajić je predstavio i Dragoljuba Jovanovića – jedinog preživelog svedoka streljanja u Kragujevcu, i naveo da je danas usvojen predlog da 21. oktobar bude proglašen za Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Jovanoviću, koji se posle tri decenije pojavio u javnosti, uručena je Zlatna medalja za zasluge.

„Za mene ova nagrada predstavlja mnogo, jer se neko posle 30 godina setio da postojim“, izjavio je FoNetu Jovanović, prisećajući se strahota kragujevačkog streljanja, a zbog posledica ovog zločina nikada nije mogao da osnuje porodicu.

„Nemci su nas postrojili u polukrug, a jedan folksdojčer nam se obratio rečima: Vi, koji ometate velike ciljeve Trećeg rajha…“, rekao je Jovanović, sećajući se na dan streljanja 19. oktobra, koji je tada imao 17 godina.

„U tom trenutku ja sam poklopio oči, od rafala sam zadobio 12 rana, posle čega me ilegalno lečio doktor Milorad Glišić, a glavna medicinska sestra je bila moja majka“, rekao je osamdesetsedmogodišnji Dragoslav Jovanović o zločinu, koji mu je „svakog dana pred očima“.

Autori izložbe su Miroslav Perišić i Dejan Ristić, koji su u uvodnom tekstu kataloga napisali da je poruka „Sećajte se moji mene, jer me više nema“ – jedna od mnogih sačuvanih koje su žrtve masakra napisale.

„Snaga tih reči, ispisanih na komadiću papira u časovima kada je već bila izvesna sudbina ogromnog broja nevinih ljudi zatvorenih u barake pred streljanje, nađačala je svaku drugu ideju za naziv izložbe posvećene jednom od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu“, naveli su autori izložbe.
Otvaranju izložbe je prisustvovao i autor spomenika u Šumaricama „V/3“ (peto tri) Miodrag Živković, obeležja koje je podignuto u spomen na streljane đake.

Izložba „Sećajte se moji mene, jer me više nema“, koja će biti otvorena do 20. novembra, realizovana je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Izvor: vesti-online.com

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: