fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o stradanju sveštenika Banjalučke eparhije u NDH

U Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena istorijska izložba pod nazivom „Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 – mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj krajini“.

Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena istorijska izložba pod nazivom "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 - mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj krajini".
Gradiška- Izložba o stradanju sveštenika Banjalučke eparhije u NDH Foto: SRNA

Izložba, čiji su autori Veljko Đurić Mišina iz Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Radovan Pilipović iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda i Bojan Stojnić iz Arhiva Republike Srpske, govori o stradalim pravoslavnim sveštenicim i vjeroučiteljima, te uništenim pravoslavnim crkvama i manastirima na području Eparhije banjalučke u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović naveo je da je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na području Eparhije porušeno više od 110 crkava, četiri manastira i uništeno 90 pravoslavnih arhiva i 50 parohijskih domova.

Vujinović je najavio da će ove godine u spomen-parku u Gradišci biti podignuta bista gradiškom proti i narodnom poslaniku Dušanu Subotiću, kojeg su ustaše ubile zajedno sa vladikom banjalučkim Platonom.

On je naveo da će na dan njihovog stradanja, 5. maja, u Gradišci biti prikazan dokumentarni film, otvorena izložba, te predstavljena knjiga o proti Subotiću, koju piše teolog i saradnik Zavičajnog muzeja Dario Drinić.

Drinić je rekao da je došlo vrijeme da se obnovi sjećanje na sveštenike koji su do Drugog svjetskog rata cijeli život posvetili napretku crkve i svojih parohijskih zajednica i koji su, zbog toga, prvi postradali od ustaškog režima.

Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena istorijska izložba pod nazivom "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 - mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj krajini".
„Najznamenitiji među njima su pobijeni, a ostali su uoči Petrovdana 1941. godine pohapšeni, protjerani u sabirni logor, pa u Srbiju, gdje su mnogi umrli“, naveo je Drinić.

Prema njegovim riječima, mnogi sveštenoslužitelji bili su graditelji hramova, podizali su škole, stipendirali đake, a prota Dušan Subotić bio je i političar koji je pet puta biran za narodnog poslanika u parlamentima kraljevina SHS i Jugoslavije.

„Sveštenik Miladin Ćirić podigao je tri hrama i dvije škole u Podgradcima. Svi ovi ljudi bili su zaboravljeni 70 godina, ali su sada ozbiljne institucije preuzele odgovornost da obnove sjećanje na njih“, dodao je Drinić.

Izložba „Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 – mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini“ biće postavljena u Zavičajnom muzeju u Gradišci narednih 20 dana.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Otvorena izložba „Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu …

Bosanska krajina u Drugom svetskom ratu(4) | Jadovno 1941.

Ubistvo mitropolita i tri episkopa | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: