fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o srpskom sanitetu u Velikom ratu

Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba „Srpski sanitet 1914-1918“ koja je rezultat saradnje Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu.

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Srpski sanitet 1914-1918" koja je rezultat saradnje Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu.
Izložba „Srpski sanitet 1914-1918“
Foto: SRNA

Autori izložbe su kustos istoričar Gordana Bulović, muzejski savjetnik arheolog Mirko Peković i kustos istoričar Branislav Stanković, a nakon Bijeljine planirano je da ova izložba o srpskom sanitetu u Velikom ratu bude predstavljena i u drugim gradovima Republike Srpske.

Bulovićeva je na otvaranju rekla da je publici prikazan dio od 500 prikupljenih fotografija koje pokazuju nastanak i razvoj srpskog saniteta koji je pratio golgotu i herojstvo srpskih boraca i civila u Prvom svjetskom ratu.

Prikazana je i fotografija prve srpske hirurške bolnice koja je 1916. godine podignuta u neposrednoj blizini fronta u mjestu Dragomanci u Grčkoj, kao i fotografija njenog osnivača doktora Mihaila Petrovića.

Autori ističu da su izložbom htjeli da dočaraju i dovitljivost srpskog seljaka koji je zbrinjavao ranjenike noseći ih između dvije puške, prikazani su pleteni kreveti u poljskim bolnicama i burad u kojima se parila odjeća kako bi se zaustavile epidemije koje su desetkovale borce i narod.

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Srpski sanitet 1914-1918" koja je rezultat saradnje Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu.
Foto: SRNA

Bulovićeva kaže da je pronađeno malo istorijskog materijala o srpskom sanitetu, jer je taj materijal na frontu nastajao i nestajao, a mnoge fotografije koje svjedoče o jezivim ratnim prizorima nisu mogli ni da prikažu publici.

Izložbu u Muzeju Semberije svečano je otvorila profesor istorije u bijeljinskoj Gimnaziji „Filip Višnjić“ Radica Drinić, a direktor Muzeja Momčilo Koprivica rekao je da su mladi ljudi, naročito srednjoškolci, najvjernija publika brojnih kulturnih događanja u gradu.

Izložba će biti u Bijeljini narednih mjesec dana.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Veliko delo ruske heroine

„Šlihtanje“ ili uzaludna nada EU preumljenika

Najveće žrtve rata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: