fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izložba o Kozarskoj Dubici kao mjestu genocida nad Srbima u NDH

Izložba fotografija i dokumenata „Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945“, autora Mirka Dimića koji je kustos-istoričar u Spomen-području Donja Gradina, otvorena je sinoć u Gradskoj kući u Subotici.

Foto: SRNA

Izložba svjedoči o strašnim stradanjima stanovništva Kozarske Dubice, a za sve zainteresovane održano je i predavanje o temi „Stradanje naroda Potkozarja u vrijeme NDH“, saopšteno je iz Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.

Prema riječima autora, izložba se sastoji iz više dijelova, hronološki je poredana po godinama, a u uvodu govori o osnivanju NDH, donošenju zakonodavstva i ključnim momentima za genocid koji će se kasnije dogoditi.

Izložba je u Subotici privukla pažnju velikog broja građana, a za sve zainteresovane biće postavljena do 17. maja.

KOZARSKA DUBICA, 14. MAJA /SRNA/ – Izložba fotografija i dokumenata „Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945“, autora Mirka Dimića koji je kustos-istoričar u Spomen-području Donja Gradina, otvorena je večeras u Gradskoj kući u Subotici.

Tom prilikom Gradskoj biblioteci u Subotici, Gradskom muzeju i Sinagogi, Zavičajnoj zajednici Republike Srpske u Subotici i crkvenim opštinama u Đurđinu i Novom Žedniku poklonjena su štampana izdanja JU Spomen-područje Donja Gradina, s ciljem saradnje i širenja istine o stradanju u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Kozarskoj Dubici na prostoru od oko 500 kilometara kvadratnih stradalo je između 17.000 i 18.000 žrtava.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: