Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Над јамом код села Пријебој у Лици, 27. јула 2019. поставили смо Крст часни. Наш девети Крст на мјестима страдања.

Изложба “Моје Јадовно” у Лестеру

Датум објаве: среда, 13 новембра, 2013
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе:

Моjе Јадовно”, у Лестеру, UK у суботу, 16. новембра 2013. у 13:30 часова у дому четничког Покрета на адреси; 7 – 13 Saxby Street, Leicester, LE2 0ND. На отварању изложбе, оснивач и предсjедник УГ Јадовно 1941 Душан Басташић одржаће краће предавање под насловом:

„Госпићка група логора, први ликвидациони центар НДХ“

Изложбу организуjу: Црква Св. Вел. Георгиjа у Лестеру  и Удружење грађана “Јадовно 1941.” из Бањалуке. Ауторски тим изложбе: Предраг Лозо, Драгослав Илић, Душан Басташић.Као и у Лондону, изложба се поставља у Лестеру, захваљуjући пресудноj помоћи породице Симић из Лондона, наших Јадовничких добротвора. Хвала им!

Јадовно 1941.

 Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреjа у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, наставља своj пут. Изложба коjе jе до сада виђена у: Новом Саду,Београду, Сремским Карловцима и МитровициМузеjу Сембериjе у Биjељиниу добоjском музеjу, Деревенти, Броду, Источном Новом Сараjеву, Требињу, као и у Њуjорку и Лондону биће 16. новембра представљена и у Лестеру, граду удаљеном од Лондона око 120 километара, гдjе постоjи броjна српска емигрантска заjедница у Великоj Британиjи.  Изложбена поставка биће отворена на Ђурђиц, храмовну славе наше цркве у Лестеру, и традицонални датум великог окупљања равногораца из диjаспоре.

Злочин над злочинима, и злочинци над злочинцима, у НДХ наниjели су народу на овим просторима губитке од коjих се jош нисмо опоравили. Посjетиоци ће имати прилику да упознаjу обичне животне приче коjе свjедоче о страдању, коjег олако заборављамо. Свjедочећи о Јадовну, као комплексу логора смрти у коjем jе према до сада прикупљеним подацима, коjи нису коначни, страдало 40 123 жртве, видjећемо колико jе то страдање дио породичног и националног идентитета.

Посjетиоци изложбе, за коjе претпостављамо да знаjу мало или готово ништа о величини и бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознаjу са свим значаjним аспектима jадовничког страдања Срба и Јевреjа.

Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у коjем jе то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историjских извора и истовремено jе путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа мемориjализациjи значаjних догађаjа, коjи карактерно одређуjу идентитетско-судбинске детерминанте jедног колективитета.

Изложба jе истовремено и предмет сталне интеракциjе прошлости и људи коjи се њоме баве са научног становишта, али и просjечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакциjе и одjеци изложбе веома значаjни“ , наводе организатори из Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракциjа ствара jедну нову димензиjу изложбе коjа ће са новим мjестима излагања дониjети нове реакциjе и одразе, коjи су саставани дио настоjања да се у стручну и ширу jавност унесе премиса о значаjу формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.

„Моjе Јадовно" у Лестеру | "Moje Jadovno" u Lesteru

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако jе имао и своjу идеолошку припрему као претходницу и она заузима jедан значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме послиjе злочина у бившоj Југославиjи, гдjе можемо видjети jедан идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више диjелова коjи чине изложбену поставку „Моjе Јадовно“ као цjелину и коjи се наjбоље „преживе“ и саосjете приликом посjете и прегледа изложбе. Јадовно никако ниjе ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па jе тако ова изложба  своjеврсно путуjуће свjедочење.

 

Виjести о досадашњим мjестима гдjе jе постављена изложба:

НАРЕДНА ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО” У ЛЕСТЕРУ

ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО” У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то jе могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno 

БЛ – Отворена изложба “Моjе Јадовно”

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моjе Јадовно“ у Добоjу (ВИДЕО)

12.03.2013. – ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

“МОЈЕ ЈАДОВНО” – СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО”

Изложба Моjе Јадовно

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top