fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Позивамо Вас да нам се придружите на отварању изложбе «Моjе Јадовно» , у суботу, 16. фебруара 2013., у 18.оо часова у галериjи Културног центра Сремских Карловаца – Трг Бранка Радичевића 7/II. Изложба ће бити постављена до 23. фебруара 2013. 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреjа у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након великог успиjеха у Новом Саду и Београду биће постављена и у галериjи Културног центра Сремских Карловаца – Трг Бранка Радичевића 7/II. Посjетиоци изложбе, за коjе претпостављамо да знаjу мало или готово ништа о величини и  бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознаjу са свим значаjним аспектима jадовничког страдања Срба и Јевреjа. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у коjем jе то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историjских извора и истовремено jе путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа мемориjализациjи значаjних догађаjа, коjи карактерно одређуjу идентитетско-судбинске детерминанте jедног колективитета.

Мало jе познато да jе на Јадовну 1941. године  страдало доста људи из Срема, а поготову се не зна да jе тамо пострадала оновремена интелектуална елита из Сремских Карловаца. Због тога желимо да се и данашњи Карловчани упознаjу са свим аспектима jадовничког страдања као диjелом и сопственог културног и националног идентитета.

Изложба jе истовремено и предмет сталне интеракциjе прошлости и људи коjи се њоме баве са научног становишта, али и просjечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакциjе и одjеци изложбе веома значаjни“ , наводе организатори из Удружења студената историjе ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракциjа ствара jедну нову димензиjу изложбе коjа ће са новим мjестима излагања дониjети нове реакциjе и одразе, коjи су саставани дио настоjања да се у стручну и ширу jавност унесе премиса о значаjу формирања колективног памћења на страдале претке, као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако jе имао и своjу идеолошку припрему као претходницу и она заузима jедан значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме послиjе злочина у бившоj Југославиjи, гдjе можемо видjети jедан идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више диjелова коjи чине изложбену поставку „Моjе Јадовно“ као цjелину и коjи се наjбоље „преживе“ и саосjете приликом посjете и прегледа изложбе. Јадовно никако ниjе ни по свом обиму ни по карактеру, локално стратиште, па jе тако ова изложба „кренула на пут“, из Бањалуке, преко Новог Сада у Београд а стићи ће и до других регионалних дестинациjа, иза коjих ће како jе планирано, доћи на ред и оне међународне, jер jе Јадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.

Aутори: Предраг Лозо, Драгослав Илић,  Душан Басташић 

Посебно нам jе задовољство наjавити да ће на отварању изложбе осим представника УГ Јадовно 1941. из Бања Луке и ауторског тима изложбе  говорити и ЖАРКО ДИМИЋ, историчар, директор Архива САНУ а да ће изложбу отворити МИЛЕНКО ФИЛИПОВИЋ, председник Скупштине општине Сремски Карловци.

Организатори изложбе:  Удружење грађана Јадовно 1941. из Бања Луке и Културни центар Сремских Карловаца 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/jadovno_v3.jpg  https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/grb-karlovci-veci.jpg

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Оваj проjекат jе подржан од стране Министарства вера и диjаспоре Владе Републике Србиjе.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Посебна захвалност предузећу „ADECO“ д.o.o. Нови Сад
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/menadzer-rgb1.jpg Посебна захвалност предузећу ,,МЕНАЏЕР КОМПАНИЈА“  Бања Лука

 

Везане виjести :

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то jе могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno …

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Изложба Моjе Јадовно


Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: