Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IZJAVE STJEPANA RAZUMA PONOVO UBIJAJU JASENOVAČKE ŽRTVE

Budaj

ZAGREB, 24. AVGUSTA /SRNA/ – Jevrejska nevladina organizacija „Margelov institut“ iz Zagreba ocijenila je da izjave katoličkog sveštenika Stjepana Razuma o karakteru ustaškog logora Jasenovac i patriotizacija ustaškog pozdrava “Za dom spremni” duboko vrijeđaju istinu o karakteru ustaškog režima i ponovno simbolično ubijaju žrtve.

U pismu koje je predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću uputio direktor „Margelovog instituta“ Alen Budaj povodom izjava Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, navodi se da takve izjave svakako podliježu krivičnom progonu, te da na ovo treba svakako reagovati Republika Hrvatska kao pravna država.

„Zgroženi smo intervjuom koji je `Hrvatskom listu` iz Zadra dao šef Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu dr Stjepan Razum, koji zatire istinu o tužnoj sudbini jasenovačkih žrtava. Sveštenik Katoličke crkve Stjepan Razum trebalo bi da zna da je ubistvo i iznošenje neistine težak grijeh u očima Crkve i Boga“, naglašava se u pismu, koje je iz „Margelovog instituta“ prislijeđeno Srni. Budaj ističe da se Jasenovcem ne može manipulisati, jer se o karakteru Jasenovca sve već zna.

„Negirati karakter koncentracionih logora iz doba nacizma, smanjivati odgovornost počinilaca zločina i fašističkih režima, negirati žrtve, u ovom slučaju brojke državne i ovlaštene institucije – Muzeja Jasenovac, od strane jednog arhiviste i istoričara kao državnog činovnika ne smije se događati u praksi i to se mora oštro sankcionisati“, konstatuje Budaj.

U „Margelovom institutu“ takođe su zgroženi „opštim mukom“ onih koji su na ovo trebali reagovati.
„Kako do sada niko iz srpske zajednice u Hrvatskoj nije reagovao, kako niko iz redova jevrejske zajednice nije reagovao, kako na ovo nema reakcije predstavnice jevrejske nacionalne manjine grada Zagreba Sanje Zoričić – Tabaković,koja je sudija po profesiji, pa zatim predstavnika romske i jevrejske nacionalne manjine u Saboru Veljka Kajtazija i kako je izostala reakcija romskih udruženja, ali i antiFašističkih udruženja“, pita Budaj.
On navodi da posebno iznenađuje što se Javna ustanova Spomen-područje „Jasenovac“ ponaša kao da su slijepi pored zdravih očiju i sasvim nijemi da brane žrtve i istinu, iako ih na to obvezuje Zakon, a prije svega moralna obaveza.

Budaj pita zašto o tome ćuti Hrvatski državni arhiv, pod kojim se nalazi Nadbiskupski arhiv, te zašto ćuti vrh Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj kojoj služi Stjepan Razum kao arhivista i kao sveštenik?
„Ne očekujemo da Rimokatolička crkva reaguje jer nikada do sada nije javno osudila prestupnike iz svojih redova iz doba Drugog svjetskog rata, ali zato redovno osuđuje Narodnooslobodilački pokret“, navodi direktor „Margelovog instituta“.

On podsjeća da su ćutali i mnogi 1941. godine kada su ljudi sa deportacijskim listama, koje su završavale sa službenim pozdravom `Za dom spremni` odvođeni u Jasenovac, a ćute i danas kada se poriče zločinački karakter ustaškog režima.

„Državno tužilaštvo i MUP Republike Hrvatske treba da reaguju odmah, budući da postoji osnovana sumnja da se ovdje radi o negiranju genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH, koje se kao takve odriče jasno i Ustav Hrvatske“, smatra Budaj.

On kaže da treba preduzeti pravne korake i u skladu sa zakonom sankcionisati ovakav govor.
„Pošto su ovom izjavom oštećeni i uznemireni potomci žrtava i pripadnici srpske, romske i jevrejske nacionalne manjine koji su u velikoj većini stradavali od ustaškog režima – tražimo da istoričar Razum bude procesuiran po hitnom postupku jer takav govor za sve nas je više nego stravičan“, ističe Budaj.

On navodi da se u Jasenovcu dogodio holokaust nad pripadnicima jevrejske zajednice, genocid nad pripadnicima srpskog i romskog naroda, a stravični zločini prema neistomišljenicima režima, pripadnicima komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i slobodoljubivim građanima koji nisu pristajali uz ustaškoFašistički režim, a stradalo je i oko 20.000 djece za koje postoje popisi po imenu i prezimenu.

„Prava je drskost govoriti neistinu o Jasenovcu sve dok još postoji posljednji preživjeli logoraš i posljednji borac protiv fašizma, a kada njih više ne bude svjedočiće jasenovačka istina, satkana od dokumenata, fotografija, zapisa, spomenika i grobnih humki jasenovačkih golorukih mučenika i naša kolektivna svijest o zločinu koji se ne smije ponoviti“, navodi Budaj u pismu predsjedniku i premijeru Hrvatske.

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: