Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izgleda da slabi vakcina protiv fašizma

Datum objave: četvrtak, 25 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Rusija optužuje EU da pokušava da izjednači nacističku Njemačku i Sovjetki savez /SSSR/ i napominje da je upravo SSSR primio najjači udar fašista u Drugom svjetskom ratu.

Moskva (foto: © Sputnik)
Moskva (foto: © Sputnik)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije reagovalo je na saopštenja koja su u ime Evropske komisije dali prvi zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timerman, kao i evropski povjerenici Vera Jourova i Tibor Navrascis.

Moskva smatra da se radi o pokušaju da se “postavi znak jednakosti između nacističke Njemačke, koja je zemlja-agresor, i SSSR-a, čiji su narodi primili najsnažniji udarac fašizma i postavili pouzdanu prepreku na putu mizantropske ideologije koja je prijetila da uništi našu civilizaciju”.

U komentaru ruskog ministarstva ističe se da Evropska komisija “negira činjenice i značaj rušenja nacističkog režima i oslobađanja Evrope od strane SSSR-a”.

U spornim saopštenjima se implicira da su, navodno, poslije Drugog svjetskog rata mnogi narodi srednje i istočne Evrope nastavili da trpe druge totalitarne režime.

“Ove izjave lažno se povezuju sa 23. avgustom – datumom potpisivanja sovjetsko-njemačkog Sporazuma o nenapadanju. Pri tome se, prema mišljenju briselskih činovnika, potpisivanje ovog sporazuma promatra kao `početak jednog od najmračnijih razdoblja najnovije istorije Evrope`”, navodi rusko ministarstvo i upozorava:

“Upravo su zapadne zemlje sprovodile politiku smirivanja agresora, koja je kulminirala zloglasnim Minhenskim sporazumom iz 1938. godine, što je dovelo do podjele Čehoslovačke”.

Rusija podsjeća da su deklaraciju o nenapadanju, koja je pandan Sporazumu o nenapadanju između Njemačke i SSSR-a, Engleska i Francuska sa Njemačkom potpisale godinu dana prije SSSR-a.

“Ali, u EU to bi radije željeli da zaborave”, ističe Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U komentaru Rusije navodi se da je “vakcina protiv nacističkog virusa koja je, između ostalog, uzbrizgana na Nirnberškom procesu, postupno počela da slabi”.

“Otvoreno se vodi propaganda nacističkih ideja i vrijednosti, nacional-radikalizam podiže glavu. Posebnu zabrinutost izaziva situacija u Ukrajini, gdje se, u suštini, sprovodi rehabilitacija nacističkih zločinaca.

Sve to ne samo što vrijeđa sjećanje na milione žrtava, nego i ugrožava temeljne principe demokratije i ljudskih prava”, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova i dodaje:

“Stiče se utisak da rukovodstvo EU nije do kraja naučilo najvažnije lekcije Drugog svjetskog rata i da ih još uvijek ne želi naučiti”.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top