Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izetbegović u novoj, žešćoj ofanzivi protiv RS

SDA i njen lider Bakir Izetbegović najavljuju novu žestoku ofanzivu protiv Republike Srpske. Zaključcima donesenim na nedavnom sastanku vrha stranke u Doboju najavljuje apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske!

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Izetbegović će u njoj zatražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama, kao i uvođenje takozvanog bosanskog jezika u škole u Srpskoj. Političari iz Srpske navode – zaključci SDA su licemjerni, a Izetbegović i njegova stranka prvo bi trebalo da se založe za obezbjeđivanje osnovnih ljudskih prava Srbima u Federaciji BiH. Cilj je, kažu, stvaranje centralizovane BiH.

Nakon što su dobro ugošćeni i primljeni u Doboju, SDA i njen lider Bakir Izetbegović krenuli su u novi, politički napad na Srpsku. Nezadovoljni zastupljenošću Bošnjaka u javnim preduzećima i institucijama najavljuju apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske.

SDA će na osnovu informacije o nacionalnoj strukturi zaposlenih u javnim institucijama Republike Srpske uputiti zahtjev Ustavnom sudu Republike Srpske u pogledu kršenja člana 97. Ustava Republike Srpske kojim se propisuje proporcionalna struktura zaposlenih“, navodi se u saopštenju SDA.

Zaključci GO SDA su nastavak specijalnog rata protiv Republike Srpske čiji je končani cilj centralizovana BiH -kaže SNSD-ov Staša Košarac. Dodaje da su Bošnjaci adekvatno zastupljeni u institucijama Srpske prema popisu iz 91. godine, iako je sada drugačije stanje na terenu.

„Mislim da SDA želi da prenese krizu iz FBiH i sa institucija BiH i želi da sv svoje frustracije i probleme u funkcionisanju FBiH i međusobnih bošnjačkih odnosa optereti Srpsku sa zaključcima koji nisu u skladu sa Ustavom“, istakao je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

SDA je krenula u široku ofanzivu na Srpsku. Od Ombudsmana za BiH traže specijalni izvještaj o stanju ljudskih prava i sloboda povratnika, a od CIK-a da osigura dovoljna sredstva za glasanje poštom. Iako Ustav Srpske, koji je prošao sito i rešeto Venecijanske komisije, poznaje jezik bošnjačkog naroda, SDA hoće dijalog o priznavanju prava na, ustavom nepriznati, bosanski jezik.

„Niti će ikada to moći zato što se time ukida Republiku Srpsku i srpska filologija, jer se time predodređuje nova nacija prema samom jeziku odnosno treba da se utope u tu bosansku naciju i Srbi i Hrvati i ne vjreujem da iko u Republici Srpskoj može na to pristati“, naglasio je srpski lingvista Miloš Kovačević.

Navodna briga koju SDA pokušava da nametne kroz usvajanje Platforme o ostvarivanju zagarantovanih prava konstitutivnih naroda u PS BiH imala bi smisla kada bi Srbi konačno bili uvršteni u ustave pojedinih kantona, ili kada bi Bošnjaci prestali da se izjašnjavaju kao Srbi i tako uzurpiraju srpske pozicije.

„Potpuno jasno da je to za nas neprihvatljivo, mi to nećemo podržati. Naprotiv itekako ćemo to kritikovati, da kažemo šta se to dešava u FBiH gdje je SDA dominatna, šta je sa Srbima u FBiH šta je sa Klubom Srba u federalnom Domu naroda i mislim da je jasno da želi da prenese krizu sa nivoa BiH u Republiku Srpsku i da će to raditi do izbora“, dodao je Košarac.

„Što se tiče Bakira Izetbegovića, tome se pridaje preveliki značaj. Mi smo reagovali negativno na sve njegove inicijative koje su uglavnom politčki spinovi i njega i Milorada Dodika kada nemaju šta drugo da ponude građanima“, smatra potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan.

SDA, čija je vlast prethodnih godina preimenovala sarajevske ulice poznatih srpskih antifašista u Put mladih muslimana ,Zelenih beretki a osnovnu školu u Goraždu nazvala po imamu SS Handžar divizije – čestitala je građanima BiH 27.juli, koji je kao Dan ustanka protiv fašizma ustanovljen još u prošlom sistemu.

(RTRS)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Izetbegović huška na rat za interese stranaca | Jadovno 1941.

Izetbegović: Sudar dva prava rješava se ratom | Jadovno 1941.

Kako Bakir Izetbegović „Veziruje“ | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: