fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izetbegović: Razmatramo reviziju postupka protiv Srbije

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da nije pročitao cijelu prvostepenu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i da ne zna na čemu se zasnivaju tvrdnje Sudskog vijeća u Hagu da su Bošnjaci u Sarajevu granatirali svoj narod i međunarodne organizacije.

Bakir Izetbegović Foto: RTRS
Bakir Izetbegović Foto: RTRS

„To su stare tvrdnje i ukoliko je Sud našao za shodno da ih potvrdi, treba vidjeti na bazi čega je to uradio“, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Sudsko vijeće Haškog tribunala zaključilo je da je takozvana Armija BiH gađala ciljeve UN i teritorije pod svojom kontrolom kako bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija O-Gon Kvon rekao je na izricanju presude Karadžiću 24. marta u Haškom tribunalu da je takozvana Armija BiH gađala snage UN, kao i ciljeve na svojim terotirijama da bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

Izetbegović je najavio da će, ako bude novih elemenata, a na osnovu prvostepena presude izrečene Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da se presuda pažljivo analizira.

–Udubićemo se u samu presudu i njenu sadržinu i vidjećemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bježati od toga, rekao je Izetbegović.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da ne vjeruje da prvostepena presuda Karadžiću donosi pretpostavke za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i navodni genocid.

Tom je presudom ujedno ostavljena mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu.

Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017.

Profesor Tibor Varadi, međutim, tvrdi da u prvostepenoj presudi Karadžiću nema novih činjenica koje bi mogle da se iskoriste kao „okidač“ za pokretanje revizije tog sudskog postupka.

Kod mnogih u BiH godinama preovladava uvjerenje da spor protiv Srbije treba obnoviti – rekao je Varadi i dodao da ništa što stoji u presudi Karadžiću nema uticaja na mogućnost da BiH pokrene reviziju postupka protiv Beograda.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Haški sudija: Bošnjaci gađali Markale, Karadžić za to nije kriv

Bakir gazi po srpskim žrtvama | Jadovno 1941.

Kako Bakir Izetbegović „Veziruje“ | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: