Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izbjeglice iz BiH i Hrvatske mogu da se prijave za stanove u Beogradu

Izbjeglice i bivše izbjeglice iz BiH i Hrvatske, koje žive na teritoriji Beograda, a zainteresovani su za pomoć pri rješavanju stambenih potreba dobijanjem u zakup stanova u Zemun polju, od 31. marta mogu da konkurišu za jednu od 270 stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine na teritoriji grada Beograda.

Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP)
Posljedice „Oluje“:
Kolona izbjeglica iz Hrvatske
(foto: Profimedia/AFP)

Stambene jedinice daju se u zakup na određeno vrijeme, sa mogućnošću kupovine prema uslovima predviđenim Zakonom o izbjeglicama, a u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Sva zainteresovana lica, javni poziv, prijavu na javni poziv, kao i obrazac izjave, od 31. marta mogu preuzeti na inernet strani Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs na internet strani grada Beograda www.beograd.rs i kod povjerenika za izbjeglice i migracije gradskih opština grada Beograda.

Rok za predaju prijava na javni poziv je 4. maj

Lica koja su podnijela prijavu po javnom pozivu za izbor korisnika 235 stambenih jedinica u Ovči, koji je objavljen 12. maja 2015. godine, smatraju se licima prijavljenim i na ovaj javni poziv.

Ova lica su dužna da komisiji dostave nove dokaze u slučaju da je došlo do promjene podataka u odnosu na ranije dostavljenu dokumentaciju.

Lica koja žele da im se prijava razmatra samo za Ovču, mogu se o tome pisanim putem izjasniti komisiji do kraja postupka razmatranja prijava.

Pomoć za rješavanje stambenih potreba dodjelom stambenih jedinica u zakup na određeno vrijeme sa mogućnošću kupovine može biti dodijeljena izbjeglicama koje su, usljed događaja od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbjeglice u Srbiji, bez obzira na njihov status u vrijeme rješavanja stambene potrebe.

To mogu biti izbjeglice koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smještaja, formalnog ili neformalnog, i ugrožene izbjeglice u privatnom smještaju i bivši nosioci stanarskog prava, koji su bez trajnog rješenja u zemlji porijekla ili Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obijezbedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni projekat Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: