Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izbjeglice iz BiH i Hrvatske mogu da se prijave za stanove u Beogradu

Datum objave: sreda, 6 aprila, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Izbjeglice i bivše izbjeglice iz BiH i Hrvatske, koje žive na teritoriji Beograda, a zainteresovani su za pomoć pri rješavanju stambenih potreba dobijanjem u zakup stanova u Zemun polju, od 31. marta mogu da konkurišu za jednu od 270 stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine na teritoriji grada Beograda.

Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP)
Posljedice “Oluje”:
Kolona izbjeglica iz Hrvatske
(foto: Profimedia/AFP)

Stambene jedinice daju se u zakup na određeno vrijeme, sa mogućnošću kupovine prema uslovima predviđenim Zakonom o izbjeglicama, a u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Sva zainteresovana lica, javni poziv, prijavu na javni poziv, kao i obrazac izjave, od 31. marta mogu preuzeti na inernet strani Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs na internet strani grada Beograda www.beograd.rs i kod povjerenika za izbjeglice i migracije gradskih opština grada Beograda.

Rok za predaju prijava na javni poziv je 4. maj

Lica koja su podnijela prijavu po javnom pozivu za izbor korisnika 235 stambenih jedinica u Ovči, koji je objavljen 12. maja 2015. godine, smatraju se licima prijavljenim i na ovaj javni poziv.

Ova lica su dužna da komisiji dostave nove dokaze u slučaju da je došlo do promjene podataka u odnosu na ranije dostavljenu dokumentaciju.

Lica koja žele da im se prijava razmatra samo za Ovču, mogu se o tome pisanim putem izjasniti komisiji do kraja postupka razmatranja prijava.

Pomoć za rješavanje stambenih potreba dodjelom stambenih jedinica u zakup na određeno vrijeme sa mogućnošću kupovine može biti dodijeljena izbjeglicama koje su, usljed događaja od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbjeglice u Srbiji, bez obzira na njihov status u vrijeme rješavanja stambene potrebe.

To mogu biti izbjeglice koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smještaja, formalnog ili neformalnog, i ugrožene izbjeglice u privatnom smještaju i bivši nosioci stanarskog prava, koji su bez trajnog rješenja u zemlji porijekla ili Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obijezbedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni projekat Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top