Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izbeglički problem stavljen ad akta

Datum objave: četvrtak, 3 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Miodrag LintaBeograd – Države regiona spremaju se da potpišu dokument kojim praktično stavljaju izbeglička imovinska pitanja ‘ad akta’, kažu predstavnici izbegličkih udruženja.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije izbegličkih udruženja, je za B92 rekao da taj problem ne pogađa samo izbeglice u Srbiji, već i sve one koji imaju bilo kakvu imovinu ili materijalna potraživanja u državama bivše Jugoslavije.

Linta kao i ostali predstavnici izbegličkih udruženja već tri dana odlaze u Predsedništvo Srbije i traže da ih predsednik primi kako bi mu predstavli stav države po ovom pitanju. Iako je prijem zatražen pre dve nedelje, iz Kabineta još nije stigao odgovor.

“Svakog dana mi ostavljamo na pisarnici naše pismo u kome tražimo prijem i obrazlažemo problem, ali odgovora nema”, rekao je Linta za veb B92 i najavio da će se to nastaviti do konferencije koja u Beogradu počinje 7. novembra.

Za tada je u Beogradu zakazana konferencija ministara spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, BIH i Crne Gore, na kojoj će biti potpisana Deklaracija koja sadrži izjavu iz koje proizlazi da je izbegličko pitanje na Balkanu završeno.

“Ukoliko se potpiše takva deklaracija, to znači da države smatraju da izbegličko pitanje u državama bivše Jugoslavije više nije problem i da o rešavanju imovinskih pitanja neće više pregovarati države nego da se to ostavlja pojedincima”, rekao je Linta.

On je dodao da je nekoliko desetina građana pokušalo da ostvari svoja prava sudskim putem u Hrvatskoj, ali da su većinom izgubili slučajeve i umesto da dobiju imovinu ili penziju morali da plate velike sudske troškove.

Linta navodi da u Bečkom sporazumu o podeli imovine bivše SFRJ postoji Aneks G, kojim se regulišu imovinska i stečena prava građana koji su izbegli, ali da srpska delegacija u pregovorima o tom sporazuma koji je ratifikovan u parlamentima u regionu nije pregovarala o tom Aneksu.

“Delegacija koju je predvodio Gašo Knežević o tom aneksu nije pregovarala i ne znamo zašto”, rekao je Linta.

On je dodao da od državnih organa traže odgovor zbog čega se potpisuje ovakva deklaracija.

“Ako hoće da se mi žrtvujemo zbog nekog lažnog poverenja i pomirenja u regiona neka nam kažu tako, a ne da potpisuju da je izbegličko pitanje rešeno”, rekao je on.

Izvor: B92.net

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top