Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izjašnjavanje o krivici Muderizovića, Avdovića i Vintile

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Pred Sudom BiH za danas je zakazano izjašnjavanje o krivici optuženih za ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva u logoru “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Sud_BiH

O krivici će se izjasniti Besim Muderizović, Ramiz Avdović i Ilijan – Nikolae Vintila, koji se terete da su od kraja juna 1992. godine do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Muderizović je tada, kako se navodi u optužnici, obavljao funkciju zamjenika upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandira vojnog zatvora u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila, kuvar i stražar u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Zatvoreni srpski civili u ”Viktor Bubnju” bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, navodi se u optužnici.

Optužena trojka tereti se da je učestvovala u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti tako što su privedene civile sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” bilo je zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Izjašnjavanje o krivici zakazano je sa početkom u 12.00 časova.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top