Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izabran predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Miodrag Linta i Ivan Kostić
Miodrag Linta i Ivan Kostić

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu održao je 7. jula Prvu sjednicu, koju je sazvala predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, na osnovu člana 25. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine. Članovi Odbora su za predsjednika Odbora izabrali mr Ivana Kostića, iz Poslaničke grupe Dveri, a za zamjenika predsjednika Odbora Miodraga Lintu, iz Poslaničke grupe Srpska napredna stranka.

Ivan Kostić je ocijenio da naše rasejanje može očekivati da ćemo u Odboru za dijasporu dati još veći doprinos u intenziviranju saradnje, na obostranu korisst Srbije i dijaspore. U okviru nadležnosti zalagaćemo se za rješavanje svih problema koji su od vitalnog interesa za naše rasejanje, kao i za unapređenje statusa dijaspore u matici Srbiji. On je izrazio nadu da na Odboru neće biti politčkih prepucavanja i istjerivanja stranačkih interesa, već da će svih 17 članova zajednički raditi na unapređenju saradnje sa dijasporom.

Miodrag Linta je istakao da izvan matice živi oko 4 miliona Srba i drugih njenih državljana. Od toga broja blizu dva miliona živi u 8 država regiona a dva miliona živi u dijaspori tj. u SAD, Kanadi, evropskim zemljama, Australiji, Novom Zelandu i širom svijeta. Položaj Srba u regionu je veoma težak, posebno u Hrvatskoj i Federaciji BiH, gdje su preostali Srbi građani drugog reda. Takođe, težak položaj Srba je u Crnoj Gori, gdje se srpski jezik izbacuje iz nastavnog programa, zatim u Makedoniji i Albaniji. Položaj Srba je relativno dobar u Rumuniji i Mađarskoj. Linta je naveo da Odbor zajedno sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu treba dati maksimalan doprinos rješavanju brojnih problema Srba u regionu i aktivno raditi na jačem povezivanju matice i dijaspore koja ima veliki ekonomski, intelektualni i obrazovni potencijal.

Izvor: Informativna služba Saveza Srba iz regiona

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: