fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Iza „Milosrdnog anđela“ ostalo 500 ubijenih

U slobodarskom Užicu, iako nije bilo zvaničnog obeležavanja, udruženja pronalaze načine da agresija ne padne u zaborav. Zgradu moderne pošte srušila žena, američki pilot

rep-stradalim-pilotima_620x0
Užičani su se odužili svojim sugrađanima pilotima

ŠTA se to 1999. sa našom domovinom i sa našim gradom dogodilo? Odgovore Užičani traže na tribini „Sećanjem protiv amnezije“ ovdašnjeg Društva istoričara, pronalaze ih u srcu grada na mestu srušene pošte, u kraterima aerodroma Ponikve i na mestima stradanja svojih sugrađana, jer zvaničnog obeležavanja početka jednog civilizacijskog posrnuća – nije bilo u gradu na Đetinji.

Gađao je NATO 3.381 civilni cilj, iza „anđela“ ostalo je 500 ubijenih civila, 88 raskomadane mrtve dece mlađe od 14 godina, tri trudnice u poodmakloj trudnoći…

Ponos nekadašnje armije, aerodrom „Ponikve“ osvanuo je na kraju agresije sa 700 kratera.

– Ponikve smo krpili danonoćno, da bi smo aerodrom što duže držali kao metu – dodaje Krsmanović.

Kasnije, 8. maja zgrada pošte, simbol modernog Užica u srcu grada, pretvorena je u pepeo, dugme u američkoj letelici je dva puta u razmaku od 15 minuta pritisnula žena pilot.

U zoru 8. aprila, Skijaški centar Tornik pretvoren je u zgarište. U gomili metala i nagorelih brvana ostala su tela čuvara Neđa Uroševića (31) iz Čajetine i Radoja Marjanovića (34) iz Ribnice, i njihovog druga Milanka Savića (25) iz Jablanice. Slavili su Savićev rođendan, kada im je NATO presudio.

Kada već zvaničnog obeležavanja nema, mladi Užičani iz grupe „Bunt“ su na mestu srušene pošte oslikali veličanstven mural. Centar grada sada krase lica stradalih pilota Živote Đurića, Zorana Radosavljevića i Milenka Pavlovića i natpis: „Srce heroja zauvek živi – ne mogu da ga ubiju – 1999. “ Ponosni osmeh i suze, tako izgledaju Užičani pred ovim prizorom.

NASTRADALA 62 VOJNIKA

Na području Zlatiborskog okruga 62 vojnika, podoficira i oficira poginuli su braneći otadžbinu. Četiri vojnika i danas se vode kao nestali. Užičani su ginuli braneći Košare, Glogovac, Srbicu… Na područje okruga obrušilo se 1.500 projektila, po gradu, Zabučju, Ponikvama, Prijanovićima, Torniku, Čigoti, Gradini, Prilikama, Dubinju, Jadovniku, Štavlju, Priboju, Prijepolju…

Nikola Janković, Večernje NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: