fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Iz Hrvatske nas ponovo sapliću

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić osporava naš put u Evropsku uniju. Jadranka Joksimović: Zatvorili su poglavlje 23, a nerešena prava Srba

Primedbe iz Hrvatske poslate u Evropsku komisiju
Primedbe iz Hrvatske poslate u Evropsku komisiju

NA pritužbe hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić, koje je ona u dopisu Evropskoj komisiji iznela na račun Srbije, dovodeći u pitanje zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23 sa EU, iz Beograda uzvraćaju da se pod znak pitanja može staviti i to kako je Hrvatska uspela da zatvori to isto poglavlje koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava.

Najnoviju izjavu Tomašićeve, inače poznate po nacionalističkim istupima, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, u izjavi za „Novosti“, okarakterisala je kao neodmerenu i netačnu, i dodala:

– Ako ih baš zanima poglavlje 23, mogli bismo i mi da se zapitamo kako su oni zatvorili isto poglavlje, a da nisu još rešena imovinska, stečena i druga prava prognanih Srba. Ovo je još jedna izjava u već poznatom stilu ekstremnih hrvatskih desničara u Evropskom parlamentu, kojima najviše diskredituju sebe i svoju političku platformu.

U dopisu koji je poslala Evropskoj komisiji, Tomašićeva je postavila pitanje „hoće li Srbija biti u mogućnosti da zatvori poglavlje 23 o pravosuđu, nastavljajući da relativizuje istoriju i zločinačke ideologije bez jasno donesenog vrednosnog suda vezanog za agresiju Srbije na Hrvatsku devedesetih godina“. Takođe, ona se osvrnula i na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića povodom izglasavanja Zakona o hrvatskim braniteljima u Saboru.

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić

O tome mogu li primedbe poput ovih koje je hrvatska političarka poslala EK da utiču na tok i tempo pregovora o poglavlju 23, u Ministarstvu pravde „Novostima“ je rečeno:

– Uspeh Srbije na putu ka EU, pa tako i u sprovođenju svih reformi, ceniće Evropska komisija, a ne pojedinačno poslanici ili bilo koji pojedinci, bez obzira na to iz koje države dolaze. Srbija je odlučna da sprovede sve zacrtane reforme, najpre zbog boljeg života i prosperiteta svojih građana, a potom i da bi ispunila sve uslove za ulazak u EU.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

Iz Ministarstva podsećaju i da je EK usvojila Akcioni plan za pregovoračko poglavlje 23, u kome su navedene sve mere i ciljevi koje Srbija treba da ispuni.

Autor: D. R. ĐORĐEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Evropski parlament postao „rajska bašta“ hrvatskih …

Hrvatska ultradesničarka optužila Srbiju u EP za …

Ruža Tomašić: Ko kupi primerak „Novosti“ ima pravo da ih spali

Tomašić: Neka Srbi mole Boga da ne počnemo čistiti …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: