fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Iz grobnice u Šibeniku ekshumirano 11 staraca ubijenih u Oluji

Zagreb – Na lokaciji Sveta Mara u Šibeniku, gde je juče završena ekshumacija posmrtnih ostataka 31 osobe ubijene u „Oluji“, prema podacima kojima raspolaže Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas“, bilo je pokopano 11 identifikovanih civila, prosečne starosti 68 godina, među kojima je i sedam žena.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/sibenik-ekshumacija.jpg

 

Prema podacima koje je „Veritas“ dobio od hrvatske strane 1996. godine, na groblju „Sveta Mara“ pokopani su posmrtni ostaci 17 osoba, od kojih 11 pod imenom, a ostali pod oznakom NN.

Reč je o severnodalmatinskim Srbima, uglavnom, ubijenim u svojim kućama, a od tih 11 preliminarno identifikovanih svi su civili prosečne starosti više od 68 godina, među kojima je i sedam žena, saopšteno je iz „Veritasa“.

U selu Ićevo ubijene su Milka Bulaja /1910/ i njena kćerka Draginja /1940/, čije je posmrtne ostatke porodica već ranije ekshumirala i prenela u porodičnu grobnicu.

U selu Sonković ubijen je i Stevan Marić /1915/, čiji su posmrtni ostaci sve do danas bili pokopani na ovom groblju. Stevan je ded australijskog košarkaškog reprezentativca Aleksa Marića.

Od 28. do 30. novembra iz zajedničke grobnice sa lokacije „Sveta Mara“ u Šibeniku ekshumirani su posmrtni ostaci 31 lica, dok ih je 13 sa iste lokacije, čiji su identiteti bili poznati, već ranije ekshumirano po pojedinačnim zahtevima porodica žrtava.

„Veritas“ navodi da je reč o posmrtnim ostacima Srba sa područja severne Dalmacije koji su stradali u agresiji hrvatskih oružanih snaga u avgustu 1995. godine na zaštićenu zonu UN, poznatu kao sektor „Jug“ u akciji koja je nazvana „Oluja“.

„Iako je reč o jednoj od većih registrovanih zajedničkih grobnica, za koju se znalo od marta 1996. godine, ekshumacija se odvijala uglavnom u tišini hrvatskih medija, što je bez sumnje u direktnoj uzročnoj vezi sa nacionalnom pripadnošću žrtava i nedavno izrečenom pravosnažnom oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču“, navodi se u saopštenju „Veritasa“.

Na području sektora „Jug“ u akciji „Oluja“, prema podacima „Veritasa“, ubijeno je 1.045 Srba, među kojima 672 civila, od čega 291 žena. Do sada je sahranjeno 593 lica, dok se 452 još vode kao nestali.

Od 2001. godine je na tom području ekshumirano 549 posmrtnih ostataka, od kojih je do sada identifikovano 414 lica.

„Veritas“ navodi da se na tom području nalazi još nekoliko većih grobnica i to 59 u Zadaru, sedam u Vrlici i tri u Vodoteču, kao i više pojedinačnih /’vrtnih grobova’/, sa više od 80 posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz vremena `Oluje`, koji više od 17 godina čekaju povoljnu ‘političku klimu’ da budu ekshumirani i identifikovani.

Porodice stradalih krajiških Srba očekuju da se ekshumacije i ostalih registrovanih grobišta iz rata 1991-1995. godine, kojih ima oko 500, nastavi što pre, tim više što će Hrvatska sljedeće godine postati punopravni član EU.

 

Izvor: VASELjENSKA

 

Vezane vijesti:

OLUJA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: