fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Iz Austrije poručuju: Stop „fašističkoj komemoraciji“ u Blajburgu

Poslanici više austrijskih partija u Evropskom parlamentu apelovali su da se obustave fašističke i desničarsko-ekstremističke provokacije u okviru hrvatske komemoracije u Blajburgu

Okupljanje u Blajburgu 2017. godine / Foto: print screen Youtube
Okupljanje u Blajburgu 2017. godine / Foto: print screen Youtube

Poslanici više austrijskih partija u Evropskom parlamentu apelovali su da se obustave fašističke i desničarsko-ekstremističke provokacije u okviru hrvatske komemoracije u Blajburgu.

„Nacističkim simbolima u Austriji i Evropi nema mesta“, poručio je Otmar Karas, poslanik u Evropskom parlamentu Narodne partije Austrije (OVP) na pres konferenciji u Beču.

Povod za protest austrijskih poslanika je komemoracija, koja se ove godine održava 12. maja, a na kojoj se, kako navode, godinama unazad mogu videti fašistički i nacistički simboli, nacistički pozdravi, te čuti fašističke parole i pesme.

Karas i njegove kolege poslanici Jozef Vajdenholcer (Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), i Angelika Mlinar (Neos) istakli su na današnjoj konferenciji za štampu da problem nije u samoj komemoraciji, već zloupotrebi tog okupljanja.

Poslanici su naglasili da se na tom skupu koriste fašistički simboli, koji su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, pa se zalažu za uvođenje zakona o zabrani veličanja nacizma širom EU.

Za Mlinar, koja je pripadnica slovenačke manjine u Austriji i koja je odrasla blizu mesta na kojem se održava komemoracija, taj događaj je „loš spoj crkvenih i nacionalnih snaga“, a skup, koji je mnogo godina bio mali, narastao je, kako dodaje, do dimenzija koje zahtevaju reagovanje.

Vajdenholcer je kazao da je u Blajburgu već odavno izgubljen smisao sećanja na žrtve.

Otmar Karas / Foto EPA
Otmar Karas / Foto EPA

Rudolf Edlinger, bivši ministar finansija Austrije i aktuelni predsednik nevladine organizacije kioaj se bori protiv desnog esktremizma „Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora“ podvukao da se radi o najvećem fašistickom skusu u Evropi.

Poslanici su jedinstveni, a podržava ih i Komitet za sećanje na žrtve koncentracionaog logora Mauthauzen, kao i Jevrejska zajednica, u tome da austrijske vlasti treba intenzivnije da nadziru komemoraciju u Blajburgu.

Karas je preneo da je vodio razgovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i pravosuđa Austrije i da je neophodno da se određeni zakoni u zemlji prilagode, kako bi zabrana obujvatila i ustaške simbole, te pronašlo održivo rešenje.

On je predložio, s tim u vezi, okrugli sto svih pogođenih iz dve zemlje.

„Ako želimo da živimo zajedno u Evropi moramo i da imamo obzira prema istorijskim ranama drugih“, podvukao je Karas.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Odzvonilo ustaškom skupu u Blajburgu?

Austrijski evroparlamentarci: Okupljanje u Blajburgu najveći fašistički skup u Evropi

„Od ulaska u EU, Hrvatska sve više klizi u ustašizaciju“

Pokrenut sajt protiv ustaške komemoracije u Blajburgu

Blajburg: Spona između NDH i nove Hrvatske | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: