Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ivošević: Zahtjev za ponavljanje postupka N. Đukiću

Milorad Ivošević
Milorad Ivošević

Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, najavio je da će uputiti zahtjev nadležnom sudu za ponavljanje postupka u predmetu „Tuzlanska kapija“ kako bi bila utvrđena materijalna istina, koja nije onakva kako je to utvrdio Sud BiH tokom suđenja.

„Tokom suđenja Sud BiH je bio pristrasan i veoma neosnovano, iz ličnih razloga, povjerovao sudskom vještaku za balistiku Berku Zečeviću, koji je dao netačan i veoma smišljen nalaz protiv generala Đukića“, rekao je Ivošević.

On je najavio i da će odbrana generala Đukića podnijeti krivičnu prijavu protiv Zečevića zbog lažnog svjedočenja.

Ivošević kaže da je u ovom slučaju načinjena, ne samo gruba greška Suda BiH, već najveća koju je sudski vještak za balistiku počinio svjesno i sa namjerom da prikrije uzroke te tragedije.

„Čudno je da je Zečević bio vještak i u slučaju `Markale` i u svim drugim postupcima protiv Vojske Republike Srpske“, kaže Ivošević.

„Večernje novosti“ objavile su da su vještaci iz inostranstva utvrdili da ljudi na Tuzlanskoj kapiji tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja, čime je opovrgnuta zvanična verzija ovog događaja.

Masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995.godine, kada je ubijena 71 osoba, a 240 je ranjeno, nije izazvan eksplozijom projektila ispaljenog sa srpskih položaja na Ozrenu – ovo je zvanični zaključak petorice balističkih sudskih vještaka iz Češke, Izraela i Francuske koji su prošle i ove godine radili odvojena vještačenja eksplozije.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra bi trebalo da se nađe zahtjev Ministarstva pravde BiH kojim se traži da se prizna presuda iz Sarajeva prema kojoj je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora jer je, navodno, naredio granatiranje Tuzle.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Srpska granata nije ubila ljude u Tuzli

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: