Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Italijanski parlamentarci: Vojnici na Kosovu umirali od osiromašenog uranijuma

Parlamentarna komisija zaključila je da su vojnici u mirovnim misijama bili izloženi „zastrašujućim” nivoima osiromašenog uranijuma, što je uzrokovalo tumore

Italijanski vojnici Kfora u Pećkoj patrijaršiji (Foto: A. Pavlović)
Italijanski vojnici Kfora u Pećkoj patrijaršiji (Foto: A. Pavlović)

Italijanski vojnici bili su izloženi zastrašujućim nivoima osiromašenog uranijuma u međunarodnim misijama, što je „pomoglo” sejanju smrti i bolesti raka. Ovo je, sažeto, zaključak koji je u završnom izveštaju donela italijanska parlamentarna komisija koja godinama istražuje uzročnu vezu osiromašenog uranijuma i pojave tumora kod italijanskih vojnika koji su boravili u mirovnim misijama od Avganistana i Iraka do Kosova i Bosne i Hercegovine.

U tom izveštaju, koji je naglasio „višestruke i strahovite rizike kojima su vojnici, radnici i građani izloženi”, piše i, navodi novinska agencija Ansa, da su „nivoi uranijuma na radnom mestu ovih vojnika bili toksični i smrtonosni”.

Predsedavajući komisije Đan Pjero Skanu rekao je i da sudske presude dosledno potvrđuju postojanje uzročne veze između izlaganja osiromašenom uranijumu i patologijama bolesti koje imaju vojnici.

(Politika, 9. 2. 2018)

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Dokazi, pa tužbe za NATO bombardovanje

Umrlo 300 italijanskih pripadnika KFOR-a po povratku sa Kosova

Italijanski vojni lekar: Naši vojnici na Kosovu su bar do …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: