fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИСТРАЖИТИ САРАЈЕВСКЕ ЗАТВОРЕ И МУЧИЛИШТА

Коста Косовић
Коста Косовић

ТРЕБИЊЕ, 25. ОКТОБРА /СРНА/ – Сараjевски затвори и мучилишта у коjима су Срби убиjани и на наjсвирепиjи начин мучени jош нису истражени, а међународна заjедница штити налогодавце и непосредне извршиоце тих злодjела – рекао jе Срни Коста Косовић, jедан од заточеника у Сараjеву током рата.

„У Сараjеву jе кроз 126 подрумских мучилишта од априла 1992. године до половине 1993. године прошло око 10 000 Срба, а непосредно након изласка из њих убиjено jе или умрло око 5 500 лица“, навео jе Косовић.

Он jе истакао да се „ти зликовци и убице коjи су се иживљавали над затвореницима сада сасвим неометано и слободнео крећу по Сараjеву“, те да нису риjетке ситуациjе када оде у Сараjево и сретне их на улици, што jе велика неправда.

„За мене нису битна имена убица, већ налогодаваца и они коjи су то све организовали, а то су били Алиjа Изетбеговић, Харис Силаjџић, Еjуп Ганић и људи окупљени око њих“, каже Косовић присjећаjући се и неких од непосредних убица у заворима Сенада Џанановића, те Зорана Гламузине, коjи jе, како каже, био комадант воjне jединице армиjе РБиХ.

„Његова воjска jе починила наjвећа злодjела. Када би се враћали са борбених линиjа и стража у ноћним часовима долазили су у подруме и вршили страшне тортуре над нама, коjих ме jе страх и присjећати се“, каже Косовић и додаjе да jе у два мучилишта за 31 дан боравка смршао 22 килограма.

Он додаjе да су заточеници често били црни од удараца, да су им зубе ломили, газили по њима, жене силовали, клали, убиjали и наjстрашниjе тортуре проводили.

„Неке су на смрт пребиjали, одбиjали им бубреге па их враћали у станове да би дjеловало као да су умрли природном смрћу“, каже Косовић.

Косовић додаjе да су њега 19. jуна 1992. године из стана одвели армиjа РБиХ и полициjа по наређењу тадашњег крњег Предсjедништва БиХ као и многе друге цивиле, напомињући да су у сараjевским подрумима затварани стариjи људи и жене коjи нису били ни дана на борбеним линиjама.

„Наjвећа неправда и бол за све нас преживљеле и за породице убиjених jе што велике силе штите муслимане, налогодавце свих ових злодjела и што се не посвећуjе довољно пажње страдањима српског становништва у односу на страдања друга два народа“, рекао jе Косовић.

Тужилаштво БиХ осумњичило jе Бесима Мудеризовића и Рамиза Авдовића да су 1992. године починили ратни злочин против српских цивила у воjном затвору смjештеном у бившоj касарни „Виктор Бубањ“ и у Централном затвору у Сараjеву.

Мудеризовића и Авдовића ухапсили су 20. октобра на подручjу Сараjева припадници Агенциjе за истраге и заштиту, по налогу Тужилаштва БиХ. Суд БиХ одредио им jе jедномjесечни притвор.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао jе да ће се процесуирањем ухапшених због злочина у логору „Виктор Бубањ“ доћи до наjодговорниjих за формирање логора и затвора за Србе у Сараjеву.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: