Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istra želi veću autonomiju-hoće referendum kao onaj u Veneciji

Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su evropski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj, istakkao je poslanik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE), komentarišući rezultate legalnih referenduma provedenih u Lombardiji i u regiji Veneto.

Istra traži veću autonomijuFoto: Index.hr
Istra traži veću autonomijuFoto: Index.hr

Jakovčić smatra da se ovakav način traženja veće regionalne autonomije može provesti i u Hrvatskoj.

To ima posebnu težinu kad dolazi iz usta predstavnika Istre, županije i nesuđene regije, koja se već godinama najglasnije zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju zemlje.

– Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba su referenduma uspjela, naročito onaj u Venetu gdje je gotovo šezdeset posto građana izašlo na birališta, od čega je ogromna većina glasala ZA veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi provedeni u skladu s talijanskim zakonima, kaže Jakovčić.

Referendumi provedeni u Italiji mogu biti dobar evropski model koji omogućava građanima koji žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne, ocjenjuje zastupnik IDS-a.

U Lombardiji je na referendum izašlo samo 36 posto građana, no to je, prema tamošnjim pravilima, dovoljna izlaznost.

Ti su referendumi izgrađeni na Ustavu i demokratskim načelima talijanskog društva, dodaje Jakovčić.

– Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li, ili ne, veću autonomiju svojih regija, predlaže Jakovčić.

No, jasno je da je Istra prva koja bi ovakvo nešto provela.

Podsjetio je da je u vrijeme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su se sistemi zdravstva i obrazovanja počeli decentralizovati tako da su županije i gradovi, koji su željeli preuzeti veća ovlašćenja nad tim sistemima, takva ovlašćenja mogli i dobiti, kaže Jakovčić.

Zato su županije i gradovi mogli računati i na veća finansijska sredstva iz državnog budžeta.

– To je odličan model koji smo počeli razrađivati 2001. i 2002. Nažalost, s tim smo projektom stali, izjavio je Jakovčić.

– Pozivam da razmislimo na koji način možemo postići viši stepen decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana, zaključio je Jakovčić.

Izvor: Indeks

Vezane vijesti:

Može li Istra da traži nezavisnost od Hrvatske?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: